Uspješna suradnja HCR-a i policije

Slika PU_ZD/hcr 14 nas.jpg

Foto: PU zadarska

Temeljem godišnjeg plana informiranja i edukacije HCR-a i preventivne akcije MUP-a u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj „Manje oružja, manje tragedija“ Hrvatski Centar za razminiranje i PU zadarska zajednički su organizirali aktivnosti radi informiranja stanovništva od opasnosti od ilegalnog oružja, zaostalih mina i ostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Tako su u Benkovcu 12. veljače, u vremenu od 10.00 do 12.00 h, na gradskom trgu, građani imali prilike detaljnije se upoznati sa školskim vojnim formacijskim sredstvima i improviziranim sredstvima i opremom HCR-a.

Građani su imali prilike informirati se od stručnih osoba o svemu što ih zanima u svezi ove problematike.

U istom vremenu, dana 13. veljače na trgu u Novigradu, organizirana je zajednička prezentacija, a u dječjoj igraonici djeci predškolske dobi iz Novigrada, Paljuva i Pridrage organizirana je radionica pod nazivom „Izbacite uljeza“, kako bi se predškolci naučili pravilima ponašanja pri susretu s nepoznatim, potencijalno opasnim predmetima pronađenim u prirodi ili u zatvorenim prostorima. 

Osim djece predškolske dobi, prezentaciju su organizirano posjetili i učenici Osnovne škole Novigrad, a i brojni zainteresirani mještani.

Hrvatski centar za razminiranje, HCRu skladu sa Godišnjim planom  redovito  provodi informiranje i edukaciju stanovništva o minskoj opasnosti.

U Republici Hrvatskoj minski je sumnjivo oko 613 km2  područja koji je obilježen sa oko 12500 tabli,  od toga u  Zadarskoj županiji  je minski sumnjivo 51, 4 km2 . Procjenjuje se da je na području Zadarske županije još 202 minska polja ( prema bazi podataka HCR-a )  sa  4933 mine od toga 4119 protupješačkih i 814 protuokopnih.

Broj mina i minskih polja nije konačan jer se podaci odnose  samo na minska polja za koje postoje pouzdane informacije. Postoje i minska polja koja nisu definirana i za koje ne postoji podaci jer se ne zna tko ih je tijekom Domovinskog rata postavio. Ista se  tijekom razminiranja i provođenjem tehničkih i općih izvida otkrivaju – te se stoga poziva stanovništvo Zadarske županije, Grada Benkovca i Općine Novigrad  da ukoliko znaju informaciju o postavljenim minama na određenom području  - to prijave nadležnim tijelima tj. MUP RH i  HCR-u.

U Gradu Benkovcu minski sumnjivo je 12,8 km2, a Općini Novigrad 4,3 km2.Sva minski sumnjiva područja su obilježena tablama minske opasnosti i apelira s na građanstvo da iste ne otuđuju ili oštećuju jer one kao takva  upozoravaju na minsku opasnost i služe kao orjentir za kretanje i sprječavaju stradavanje korisnika prostora.

U gradu Benkovcu je u razdoblju 1991-2014.  bilo 36 minskih nesreća. Ukupno je stradalo 49 ljudi, od toga smrtno 19. U općini Novigrad, u istom periodu, bilo je 7 minskih nesreća i 10 stradalih od toga smrtno dvoje. Ukupno je na području Zadarske županije bilo 198 nesreća , stradalo je 289 osoba od toga 98 smrtno. Zadnje stradavanje bilo je 24.03.2011 na području škole u Krupi kod Obrovca.

Hrvatski centar za razminiranje ulaže ogromne napore kako bi se riješio minski problem na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. S tim u vezi je u proteklom razdoblju na području Zadarske županije razminirano 443.200 m2 kroz tri projekta na području Krupe u Obrovcu, kod Zelenog Hrasta i istočno od brda Križ.

U fazi radova su još tri projekta razminiranja na područjima Smilčića, Paljuva, Novigrada, Posedarja, Podgradine, Islama Grčkog, Donjeg Kašića i Sukošana ukupne veličine cca 1,8 km2.

 Da je zajednički cilj postignut, potvrđuje i dragovoljna predaja ručnih bombi, ukupno sedam, koje su dvije osobe za vrijeme trajanja aktivnosti u Novigradu, naravno bez ikakvih sankcija, predale policijskim službenicima.

Zajednička suradnja HCR-a i PU zadarske na upoznavanju građana od opasnosti od zaostalog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih tvari te poticanja građana na dragovoljnu predaju nastaviti će se i dalje, zajedničkim prezentacijama i ostalim aktivnostima usmjerenim prema svim građanima naše županije.



Stranica