„Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ - Edukacija iznajmljivača u privatnom smještaju sa otoka Ugljana i Pašmana

  • Slika /PU_ZD/slike/preko 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas su  u prostorijama Turističke zajednice  Preko održana edukativna predavanja u okviru lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“. Predavanja su održana u organizaciji Policijske uprave zadarske, Zadarske županije,  Turističke zajednice Zadarske županije i Turističke zajednice Preko u suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Na predavanjima su sudjelovali iznajmljivači u privatnom smještaju i predstavnici svih turističkih zajednica s otoka Ugljana i Pašmana

Foto: PU zadarska
         
        Tijekom predavanja policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske Ivana Marić i kontakt policajac I PP Zadar Kristijan Đonlić upoznali su iznajmljivače sa aktivnostima iz projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“, statističkim podacima o kaznenim djelima koja se događaju tijekom turističke sezone i ukazali na važnost samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca u sprječavanju počinjenja kaznenih djela posebno imovinskih. Također su ukazali na važnost suradnje građana s policijom, te brze dojave i intervencije u slučajevima počinjenja kaznenog djela. Istaknuli su i važnost ugradnje sredstava tehničke zaštite, kao mjera prevencije.
         Preventivne aktivnosti iz projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ provode se na području PU zadarske već šestu godinu za redom, a sve sa ciljem održavanja što boljeg stanja sigurnosti tijekom turističke sezone i povećanja osobne sigurnosti među građanima i turistima.
         Kako bi se utjecalo na povećanje razine samozaštitnog ponašanja građana i razine opremljenosti objekata sredstvima tehničke zaštite te suradnjom građana i policije smanjila mogućnost da ciljane skupine postanu žrtve kaznenih djela, te poboljšala otkrivenost počinitelja u okviru ovog projekta provodila su se istraživanja temeljem anketnih upitnika.
         Istraživanja su provodili policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske u suradnji sa Odjelom za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.Rezultate istraživanja u nastavku predavanja predstavili su Tomislav Klarin sa Sveučilišta u Zadru i Ivana Marić  uz zaključak da je utvrđeno da postoji određena razina samozaštitnog ponašanja građana, iznajmljivača i turista te da je edukacija utjecala na promjenu stavova o sigurnosti.
Istaknuta je važnost sigurnosti kao elementa turističke ponude te činjenica da je sigurnost postala preduvjet dolaska gosta u određenu destinaciju.
Tomislav Klarin ukazao je pozitivne i negativne učinke turizma u određenoj destinaciji iznoseći podatke i iz drugih istraživanja koja je Sveučilište u Zadru provodilo u svezi Zadarske županije kao turističke destinacije.
Sanja Bubičić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove i Damir Hordov iz Turističke zajednice Zadarske županije predstavili su aktivnosti iz projekta Wellcome“ i druge zajedničke aktivnosti koje se odnose na kreditiranje i edukaciju iznajmljivača u privatnom smještaju.
Nositelj projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ je Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije, a partneri PU zadarska, Zadarska županija i TZ Zadarske županije.
U izradu i provođenje projektnih aktivnosti uključeni su Sveučilište u Zadru -  Odjel za turizam i komunikologiju, Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA, Lučka kapetanija Zadar i  HGK Županijska komora Zadar.
        U okviru ovog preventivnog projekta Zadarska županija u suradnji sa PU zadarskom tiskala je  letke "Siguran odmor“ sa savjetima o samozaštitnom ponašanju na dvanaest jezika koji su uručeni iznajmljivačima i zaposlenicima turističkih zajednicama kako bi oni kao multiplikatori savjete prenijeli što većem broju građana i turista koji borave u njihovim smještajnim objektima.
       Također su podijeljeni i letci iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“. Prisutni su upoznati sa savjetima o samozaštitnom ponašanju osoba treće životne dobi koje su izložene kaznenim djelima prijevara lažnim predstavljanjem i prodajom lažne robe.
       Ove preventivne aktivnosti nastavit će se prije početka turističke sezone i u drugim turističkim zajednicama.

Stranica