„Sigurna turistička sezona“- sastanak glavnog ravnatelja policije i visokog povjerenika policije Mađarske

Slika PU_ZD/ravnatelj i mađari nasl..jpg

Foto: PU zadarska

Danas je u prostorijama Policijske uprave zadarske održan radni sastanak  g. Vlade Dominića, glavnog ravnatelja policije Republike Hrvatske i g. Jozsefa Hatale, visokog povjerenika policije Mađarske na temu– Evaluacija projekta „Sigurna turistička sezona“.

Izaslanstvo Ravnateljstva policije RH su činili: g. Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, gđa Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije, g. Darko Car, načelnik PU zadarske,g. Josip Bukvić, pomoćnik načelnika Uprave policije i gđa Iva Balgač, policijska službenica za međunarodnu suradnju.

Izaslanstvo Nacionalne policije Mađarskeu sastavu: dr.  József Hatala, visoki povjerenik policije, g. László Tarr, Načelnik Centra za međunarodnu policijsku suradnju, gđa Melinda Petőné Toldy, starija službenica Odsjeka za ophodnje, Odjel za javni red, Uprava policije, Nacionalna policija Mađarske, gđa Zita Bencsik, policijska službenica  za međunarodnu policijsku suradnju i gđa Judit Kocsis, policijska službenica Policijske postaje Nagykanizsa.

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije. Upravo stoga u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“ 2006. godine pokrenuta je inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Republiku Hrvatsku tijekom turističke sezone.Važno je spomenuti kako su u prvoj godini provedbe projekta sudjelovali policijski službenici Mađarske, temeljem potpisanog Memoranduma o suglasnosti između Ravnateljstva policije Republike Hrvatske i Sjedišta nacionalne policije Republike Mađarske

Osim pozitivnih reakcija na razini Republike Hrvatske i Mađarske jednako pozitivne reakcije na ovakav oblik međunarodne policijske suradnje stigle su i od strane drugih policija europskih zemalja te se spomenuti projekt konstantno proširuje, odnosno u njemu svake godine sudjeluje sve veći broj policija stranih zemalja. U 2011. godini ukupno je sudjelovalo 12 zemalja, odnosno 59 policijskih službenika. U 2012. godinu sudjeluje 12 zemalja (Mađarska, Poljska, Ukrajina, Austrija, Srbija, Slovenija, Slovačka, Češka, Njemačka, Crna Gora, Italija, Makedonija), odnosno 56 stranih policijskih službenika.

Temeljem Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Sjedišta nacionalne policije Mađarske o suradnji tijekom turističke sezone 2012. potpisanog 10. svibnja 2012. godine u Valbandonu suradnja se nastavila i u ovog godini. Tako da mađarska policija kontinuirano,  najduži niz godina sudjeluje u provođenju projekta te njihovi policijski službenici svake godine borave i rade na području PU zadarske. Naime, od 2006. godine do danas ukupno je 48 mađarskih policijskih službenika obavljali službu u Republici Hrvatskoj - PU zadarskoj.  U ovogodišnjoj provedbi projekta ukupno sudjelovalo 8 mađarskih policijskih službenika (po dva službenika u četiri intervala od 1.7. do 30.8. 2012.).

Svojim zalaganjem mađarski policijski službenici bitno su pridonijeli održavanju ukupnog povoljnog stanja sigurnosti, a sve zadaće su izvršavali pravodobno, kvalitetno i profesionalno. Isti su ostvarili vrlo dobru suradnju i komunikaciju sa svim djelatnicima PU zadarske te su u konačnici opravdali svoj rad i boravak u PU zadarskoj.

Ukupan broj stranih turista u RH u 2011. godini iznosio je 9,9 milijuna što je povećanje za 9% u odnosu na 2010. godinu. U Zadarskoj  županiji boravilo je ukupno tijekom 2011. godine 862 351 stranih turista, od čega 45 179 mađarskih državljana.

Tijekom provedbe projekta u PU zadarskoj s mađarskim službenicima svakodnevno službu obnaša g. Ive Begonja kontakt policajac I PP Zadar na postajnom području I PP Zadar, a po potrebi i na drugim područjima PU zadarske (predložen za nagradu Nacionalne policije Mađarske za doprinos projektu „Sigurna turistička sezona“)

Nakon održanog radnog sastanka, u 11 sati je održana svečanost predstavljanja projekta „Sigurna turističke sezona“ uz nazočnost medija tijekom koje se izaslanstvu Mađarske pridružio i Nj.E. Ivan Gabor, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Najprije je prisutnim predstavnicima medija prikazana uvodna prezentacija o projektu „Sigurna turističke sezona“ ( prezentator: gđa Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije).

Potom jeg. Jozsef Hatala, visoki povjerenik policije uručionagrade Nacionalne policije Mađarske „Ministarska nagrada za izvanredni doprinos“ mađarskim policijskim službenicima: gđi Judit Kocsis, policijska službenica Policijske postaje Nagykanizsa i g. Zoltán András Szittner, policijski službenik Odjela prometne policije PU Heves.

A isto tako je uručio  nagradu za doprinosu projektu „Sigurna turistička sezona“ hrvatskom policijskom službeniku-g. Ive Begonja, kontakt policajac I PP Zadar.

Na kraju je g.Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, uručio pismo zahvale Nacionalnoj policiji Mađarske za doprinos i sudjelovanje u projektu „Sigurna turističke sezona“ 2006. – 2012.  gdinu. Jozsef Hatala, visokom povjerenik policije Mađarske.

  U svojem kratkom obraćanju, glavni ravnatelj policije je kazao:"Posebno mi je zadovoljstvo što su danas sa   nama kolege iz Nacionalne policije Mađarske naši prvi partneri u ovom projektu. Mađarske policija kontinuirano sudjeluje u projektu još od 2006. godine, a tijekom ove turističke sezone u RH boravilo je i radilo ukupno 8 mađarskih policijskih službenika i to na području PU zadarske. Tijekom radnog sastanka, koji je završio neposredno prije ove svečanosti, zajedno smo evaluirali dosadašnje aktivnosti u projektu i na obostrano zadovoljstvo mogu kazati kako je sve proteklo u najboljem redu. Izuzetno sam zadovoljan pozitivnim reakcijama kako naših policijskih službenika tako i mađarskih turista. O zadovoljstvu mađarskih kolega u prilog govore i netom uručene nagrade kako mađarskim policijskim službenicima tako i našem kolegi Ivi Begonji. Koristim ovu priliku da čestitam našem policijskom službeniku Begonji na dobivenoj nagradi i profesionalizmu koji je pokazao tijekom godina surađujući s mađarskim kolegama".

Na kraju je još dodao: "....Današnji susret sa mađarskim kolegama bio je prilika za razgovor i o nekim drugim nama vrlo važnim temama. Prije svega o vrlo dobroj suradnji u području rada granične i kriminalističke policije."



Stranica