Savjeti građanima za samozaštitno ponašanje

Slika /2021/policija 4.jpg

Policija upozorava na samozaštitno ponašanje kako bi se spriječile krađe torbica i novčanika kao i otuđenja vrijednih stvari iz automobila

Foto: Ilustracija

Sa subote na nedjelju, 06./07. svibnja, u Zadru na Obali kneza Domagoja , nepoznati počinitelj  je iz automobila u vlasništvu 41-godišnjaka otuđio novčanik s novcem i dokumentima, nakon čega je otuđenom bankovnom karticom na bankomatu neovlašteno podignuo novac.
Materijalna šteta iznosi oko tisuću eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe. 
 
Jučer, 08. svibnja u Zadru, na području Poluotoka nepoznati počinitelj  je otuđio torbicu u vlasništvu 74-godišnje državljanke Kanade, do je u poslijepodnevnim satima na ulici Ante Starčevića iz torbice otuđen novčanik 58-godišnje državljanke Belgije.
Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog  krađa.
 
Savjeti za građane:
 

Kod kaznenih djela teške krađe provaljivanjem i krađa u osobne automobile u većini slučajeva provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila, odakle otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele, a obično su takvi predmeti ostavljani na vidljivom mjestu.
 
Stoga vlasnike vozila upozoravamo na samozaštitno ponašanje
  • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme,
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu,
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila. 

Korisni savjeti kojima možete izbjeći krađe novčanika/torbica:
  • ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata
  • u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebi
  • ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje
  • nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje
  • torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga
  • novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
  • ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim.


Stranica