Rezultati pojačanog nadzora prometa proteklog vikenda

Slika /2022/POLICIJA/PALICA.jpg

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je od 3,18 promila, a najveća utvrđena brzina na autocesti od 233, km/h  

Foto: Ilustracija

Proteklog vikenda na području Policijske uprave zadarske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu te sankcioniranja prometnih prekršaja, poglavito prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

Tijekom provođenja kontrole prometa alkotestirana su 234 vozača, od kojih je 21 bio pod utjecajem alkohola, dok je temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcionirano i :

- 69 vozača zbog prekoračenja brzine,
- 2 vozača zbog upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje,
- 7 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 3 vozača zbog korištenja mobitela tijekom vožnje,
-  2 vozača zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije,
-  1 vozač zbog nepropisnog pretjecanja

Iz prometa je isključeno 25 vozača i 2 vozila.
 
U tom se vremenu dogodilo 28 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teže, a  jedna osoba lakše ozlijeđena.


Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer, 19. lipnja u Biogradu kod 33-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka (3,18 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 233 km/h izmjerena je u petak, 17. lipnja 2022. godine na autocesti A-1, dionica Pristeg - Pirovac, kada je 28-godišnji hrvatski državljanin upravljao Audi-jem gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h.
Vozač je sankcioniran sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te mu je na licu mjesta izdan Prekršajni nalog o počinjenom prekršaju uz predviđenu novčanu kaznu od 5.000 kuna.

Stranica