Rezultati pojačanih aktivnosti u prometu tijekom vikenda

Slika /2022/POLICIJA/alkotest.jpg

Vikend u prometu na zadarskim prometnicama – 116 prometnih prekršaja i 14 prometnih nesreća

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 02. prosinca do 05. prosinca 2022. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 116 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 20 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 12 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  3 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 4 prekršaja zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka - prolaska za vrijeme trajanja crvenog svjetla te 5 prekršaja zbog sudjelovanja u prometu s vozilima bez osiguranja.

Iz prometa su isključena 22 vozača i 6 vozila. U tom se vremenu dogodilo 14 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teže te je pet osoba lakše ozlijeđeno.

Tijekom kontrole prometa, najveća koncentracija alkohola u količini od 1,91 g/kg izmjerena je kod 70-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka, kojeg su zaustavili Policijski službenici policijske postaje Biograd, u subotu 03. prosinca u 22.45 sati u Biogradu. Daljnjom kontrolom utvrđeno je kako vozač nije koristio sigurnosni pojas.
 
U nedjelju, 04. prosinca oko 04.00 sati u Zadru u Ulici Ante Starčevića policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar iz prometa su isključili 24-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka koji je vozio pod utjecajem alkohola od 1,70 g/kg.
 
Oba vozača su uz Optužne prijedloge zbog počinjenih prometnih prekršaja prepraćeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
 
Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar u ponedjeljak, 05. prosinca oko 04.00 sati zaustavili su 53-godišnjeg vozača mopeda zadarskih registarskih oznaka koji je prethodno prošao kroz semaforizirano raskrižje ulica Hrvatskog sabora i Put vrela za vrijeme trajanja crvenog svijeta, nakon čega je daljnjom kontrolom utvrđeno da je upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 1,64 promila.
Vozač je isključen iz prometa te smješten u prostorije policije do otrježnjenja nakon čega će uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Prekršajni odjel nadležnog suda.

 

Stranica