Rezultati pojačanih aktivnosti u prometu

Slika /2022/POLICIJA/PALICA.jpg

Tijekom kontrole prometa, najveća koncentracija alkohola u količini od 1,99 g/kg izmjerena je u petak 

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti  policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 11. do 14. studenog 2022. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 101 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
  • 11 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  6 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  7 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je 4 prekršaja zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka - prolaska za vrijeme trajanja crvenog svjetla, 2 prekršaj zbog nepropisnog pretjecanja te 2 prekršaja zbog vožnje automobila bez tehničkog pregleda i registracije.

Iz prometa je isključeno 18 vozača i 3 vozila. U tom se vremenu dogodilo 9 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale te su tri osobe lakše ozlijeđene.
 
Tijekom kontrole prometa, najveća koncentracija alkohola u količini od 1,99 g/kg izmjerena je u petak kod 44-godišnjeg vozača, koji je 11. studenog oko 20,50 sati u Zadru, na križanju ulica Franka Lisice, Ante Starčevića i 7. domobranske pukovnije upravljajući auitomobilom BMW-om splitskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom.
Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 44-godišnji vozač je uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

U subotu, 13. studenog  u 01,40 sati u Zadru, policijski službenici zadarske prometne policije su u ulici II. zasjedanja ZAVNOH-a zaustavili 36-godišnjaka kako upravlja mopedom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila.
Daljnjim provjerama utvrđeno je kako upravlja mopedom za koji je isteklo važenje prometne dozvole, a prilikom policijskog postupanja odbio je test na droge te je omalovažavao i vrijeđao policijske službenike.
Vozač je uhićen te smješten u prostorije policije do otrežnjenja, nakon čega je zbog počinjenih prekršaja uz optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u trajanju do 15 dana.



 

Stranica