Razrješena kaznena djela na području PU zadarske

Slika PU_ZD/vijesti/bugari 18 nas.jpg

Foto: PU zadarska

Danas je u Policijskoj  upravi zadrskoj održana konferencija za novinare, povodom razrješenih kaznenih djela izazivanje nereda, koje se odnosi na napad na bugarske državljane, te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, koje se odnosi na paljevinu dvaju vozila u Zadru.

Tijekom konferencije za novinare, Voditelj službe kriminalističke policije - Bore Mršić je novinare izvijestio kako su policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zadarske, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, dovršili opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom kojeg se sumnjiči za kazneno djelo izazivanja nereda.

Njega se sumnjiči da je 12. srpnja prošle godine oko 23 sata, u Ulici Krešimira Ćosića u Zadru, u grupi s više zasad nepoznatih osoba, sudjelovao u napadu na četvoricu bugarskih državljana, pri čemu je signalnom bakljom zapaljen automobil BMW bugarskih nacionalnih oznaka u vlasništvu 22-godišnjaka, koji je u potpunosti izgorio.  U napadu je lakše ozlijeđen 22-godišnji bugarski državljanin, a pričinjena materijalna šteta procijenjena je na oko 150 000 kuna.

Nakon dovršenog istraživanja 25-godišnjak je, uz kaznenu prijavu zbog izazivanja nereda,  priveden  sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

Pri tom je pojasnio, kako je tijekom opsežnog kriminalističkog istraživanja u kojem je zadarska policija surađivala i razmjenjivala informacije i sa susjednim policijskim upravama obavljeno je dosada  preko stotinu obavijesnih razgovora, nad konkretnim osobama je provedeno preko 40 kriminalističkih istraživanja. Provedeno je 15 poligrafskih testiranja i više pretraga (7) objekata i vozila te pregleda više desetaka pregleda videonadzora na širem području središta grada.

Materijal izuzet očevidom vještačen je u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, a korištena je i stručna pomoć stručnjaka za požare Ravnateljstva policije. Analizom svih prikupljenih dokaza i saznanja utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni 25-godišnjak jedan od sudionika ovog napada, do sad nezapamćenog na našem području.

 

U sklopu kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenika je pronađena i određena količina (25 kom.) raznih pirotehničkih sredstava (signalnih raketa, dimnih bombi i dr.) koja se, protivno svojoj osnovnoj namjeni, često zlouporabljuju upravo u navijačkim neredima. Kod njega su pronađena pirotehnička sredstva koja po svojim karakteristikama odgovaraju upravo sredstvima kojima je izazvan požar i čiji ostaci su pronađeni i izuzeti očevidom. Također je pronađen i oduzet i plinski pištolj.

Na kraju je dodao da se kriminalističko istraživanje u odnosu na druge sudionike ovog događaja nastavlja.

 

Požar na vozilima

Dovršeno je i kriminalističko istraživanje požara na automobilima koji se dogodio u noći sa subote na nedjelju u Ulici Josipa Jovića u Zadru.

U požaru su izgorjeli automobili Audi i Opel u vlasništvu 46-godišnjaka, a materijalna šteta procijenjena je na oko 80 tisuća kuna.

Zbog sumnje da je izazvala požar u subotu u jutro privedena je 23-godišnjakinja nad kojom je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Nakon istraživanja ona je uz kaznenu prijavu privedena Županijskom državnom odvjetniku u Zadru.



Stranica