Provedena obuka multiplikatora na temu „Sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na plažama“

  • Slika /2022/SEMINAR 0306/P1210536.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Preventivno edukativnim mjerama policije senzibilizirati će se djelatnike u turizmu

Foto: PU zadarska

Danas se u prostorijama Policijske uprave zadarske u Zadru održala Interaktivna radionica na temu  „Sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na plažama“ u organizaciji Ravnateljstva policije Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije te Službe kibernetičke sigurnosti i Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Uprave kriminalističke policije i domaćina Policijske uprave zadarske.

Radionicu je otvorio zamjenik načelnika uprave Policijske uprave zadarske gosp. Ivan Gambiraža, a vodila voditeljica Službe prevencije gđa.Sandra Veber.

Tijekom predavanja prisutne policijske službenike za prevenciju Policijskih uprava istarske,  primorsko-goranske, ličko-senjske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske, dubrovačko-neretvanske i zadarske, policijske službenike Uprave kriminalističke policije i kriminalističko obavještajne analitike i maloljetničke delinkvencije Službe kriminalističke policije PU zadarske predavači su educirali o sprječavanju ove problematike i otkrivanja počinitelja.

Predavanje pod nazivom „Sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na plažama“ održala je gđa. Anita Matijević voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Uprave krim. policije, a koje predavanje je uključivalo i interaktivnu radionicu u suradnji sa gđom Sandrom Veber.

O uspješnoj policijskoj praksi te proaktivnog i preventivnog rada policijske službenike je upoznala gđa. Vedrana Milovan policijska službenica za istraživanje kompjuterskog kriminaliteta kriminalističko obavještajne službe Sektora kriminalističke policije PU istarske, opisujući najčešće „moduse operandi“ počinitelja kaznenih djela  iskorištavanja djece .

Tijekom ovog predavanja interaktivnim pristupom razmijenjena su iskustva i primjeri iz prakse, a na kraju radionice dogovorene su smjernice o daljnjem zajedničkom radu u prevenciji ove problematike posebno tijekom turističke sezone.

Posebna pozornost posvećena je analizi ugroženosti turističkih objekata u usporedbi s kaznenim djelima spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te je naglašena važnost sustavne  senzibilizacije svih djelatnika u turizmu, a što je i u skladu s obvezama nadolazećeg „Nacionalnog  plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022 do 2027 godine“. 

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova će aktivno participirati u provedbi mjere pod nazivom „Osvještavanje djelatnika u turizmu o kriminalitetu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama“.

Kao rezultat ove interaktivne edukacije osposobljeni su multiplikatori – policijski službenici za prevenciju koji će s pripremljenim paketom preventivno edukativnih mjera senzibilizirati djelatnike turističkog sektora počevši turističkog managementa, ugostiteljskih djelatnika, spasioca na plažama i kupalištima.
 

Stranica