Projekt "Zdrav za pet"

Slika PU_ZD/zdrav_za_pet_.jpg

U želji da multidisciplinarno djeluju na području prevencije ovisnosti i zaštite okoliša ministri Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Ministarstva zaštite prirode i okoliša dana 30. listopada 2012.g. potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi projekta „Zdrav za 5“ na nacionalnoj razini

 

Foto: PU zadarska

U želji da multidisciplinarno djeluju na području prevencije ovisnosti i zaštite okoliša ministri Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Ministarstva zaštite prirode i okoliša dana 30. listopada 2012.g. potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi projekta „Zdrav za 5“ na nacionalnoj razini. U zadarskoj županiji u tijeku je provedba prve komponente ovog Projekta na način da djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadar i policijski službenici PU zadarske u šest osnovnih i šest srednjih škola provode interaktivna predavanja na temu prevencije ovisnosti (alkohol, droga i kocka). Županija zadarska, Zavod za javno zdravstvo Zadar i Policijska uprava zadarska planiraju zajedničku provedbu druge komponente na temu „Čist okoliš, zdrava budućnost“ i to kroz aktivnosti koje će se održavati dva dana. Dana 25. travnja 2013. godine u 12.30 i 14.00h u prostorijama Osnovne škole „Šimuna Kožičića Benje“ predviđa se predavanje na temu „Dan planeta zemlje-naša priroda“ koje će održati mr.sc. Morana Bačić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera“ i Antonela Zrilić Vulić mag.ing.kraj.arh. iz Zadarske županije. Dana 26. travnja 2013. godine u vremenu od 10.00 do 12.00 h predviđeno je čišćenje podmorja od Morskih orgulja do Gradske plaže Kolovare te čišćenje zelenih površina na plaži Kolovare.

Ronioci Interventne jedinice policije, Arheološkog muzeja Zadar, Javne vatrogasne postrojbe Zadar, Ronilačkog kluba Sv Roko iz Bibinja , Ronilačkog kluba Zadar i Ronilačkog centra Zadar sub čistiti će podmorje, a učenici srednjih škola koje su uključene u ovaj projekt, ali i ostali zainteresirani učenici i građani pratiti će ih na obali (od Morskih orgulja do plaže Kolovare) i prenositi otpad iz mora do kontejnera koje će za tu svrhu djelatnici Čistoće Zadar postaviti na tri pozicije na Gradskoj rivi, odnosno na plažu Kolovare.

Na gradskoj plaži Kolovare, s početkom u 10.30 h, učenici osmih razreda osnovnih škola koje su uključene u ovaj Projekt, ali i ostali učenici i zainteresirani građani očistiti će dvije zelene površine, u čemu će im pomagati i nekoliko eko udruga, koje će uz te, osmisliti i ostale zanimljive aktivnosti. Na plaži će se biti postavljen štand s promotivnim materijalima projekta „Zdrav za 5“ te opremom Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Policijske uprave zadarske.

 Pozivamo učenike škola, vrtića, njihove roditelje, predstavnike lokalne zajednice, udruge građana i sve zainteresirane građane da se priključe ovoj akciji, bilo kroz aktivno sudjelovanje ili samo posjetom događanjima kako bi svi zajedno promicali poruku Projekta koja glasi: „Živi zdravo, budi zdrav, jer čist okoliš je zdrava budućnost.“



Stranica