Projekt - "Vir siguran otok"

Slika PU_ZD/vir 13 nasl.jpg

Foto: PU zadarska

          U prostorijama Općine Vir jučer je održano edukativno predavanje o samozaštitnom ponašanju vlasnicima apartmana na otoku Viru.

Predavanje je održano  u okviru Preventivnog projekta „Vir siguran otok“ koji PU zadarska provodi zajedno sa svojim partnerima, Općinom Vir i Turističkom zajednicom Općine Vir.

            Cilj ovog projekta je podizanje razine samozaštitnog ponašanja stalnih stanovnika Otoka Vira i njihovih gostiju  posebno tijekom turističke sezone, te unaprjeđenje odnosa građana i policije u smislu bolje razmjene informacija, kako bi se na taj način smanjila mogućnost da građani i turisti postanu žrtve kaznenih djela i kako bi se povećao osjećaj sigurnosti.

Predavanje su održali policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, policijski službenik za obradu kriminaliteta I PP Zadar i kontakt policajac I PP Zadar.

Predavači su tijekom predavanja upoznali prisutne sa ciljevima Projekta i obilježjima kaznenog djela „Krađa“ i „Teška krađa“.

Raznim savjetima i primjerima iz prakse policijski službenici su  nastojali senzibilizirati  vlasnike i iznajmljivače kuća za odmor i apartmana  na samozaštitno ponašanje i  podići razinu njihovog samozaštitnog ponašanja kao i postići bolju informiranost prisutnih o načinima počinjenja navedenih  kaznenih djela te sa obilježjima sumnjivog ponašanja počinitelja.

            Upozoreni su  da je primijećeno da građani i njihovi gosti ne posvećuju dovoljno pozornosti  na zaštitu svoje imovine, pa na taj način počiniteljima olakšavaju počinjenje kaznenog djela.

            Prilikom izlaska iz kuće ostavljaju otvorena balkonska vrata i prozore, vrijedne stvari ostavljaju na balkonima i na vidljivim mjestima u automobilima.         Na plaže nose vrijedne stvari, koje ostavljaju bez nadzora. Ne posvećuju dovoljno pozornosti na nepoznate osobe koje se nađu u njihovom susjedstvu, u kojima ne prepoznaju moguće provalnike.

Prisutni su upoznati da u slučaju provale ili krađe žrtva – oštećeni trpi materijalnu štetu, međutim u najvećem broju slučajeva  žrtva trpi i psihičko opterećenje, ne osjeća se više sigurno u svom domu ili na plaži očekujući da se krađa u svakom trenutku može ponoviti.

            Stoga su policijski službenici za prevenciju izradili prigodne  brošure sa upozorenjima građanima i turistima, kako se ponašati da ne postanu žrtve krađe/ provale u kuću ili  automobil, krađe na plaži, zatim žrtve džepara i sl., te sa savjetima što učiniti ako se ipak dogodi da vas pokradu.

            Brošure će se tiskati uz potporu Općine Vir i TZ Općine Vir i to na hrvatskom, engleskom, njemačkom i mađarskom jeziku, a distribuirati će se putem TZ Općine Vir i u neposrednim kontaktima sa građanima i turistima.

Tijekom predavanja putem anketa testirana je razina dosadašnjeg samozaštitnog ponašanja vlasnika kuća za odmor i apartmana, te su zamoljeni da savjete i upozorenja koja su čuli na predavanjima prenesu svojim susjedima, stalnim stanovnicima i gostima otoka Vira.

Prisutnima su podijeljene  brošure sa savjetima osobama treće životne dobi koje su česte žrtve prijevara počinjenih lažnim predstavljanjem i prodajom lažne robe.               



Stranica