Projekt „Sigurnost osoba treće životne dobi“ - održano predavanje u Sukošanu

Slika PU_ZD/prevencija sukošan predavanje nsl..jpg

Foto: PU zadarska

U okviru Projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“, koji provodi Policijska uprava zadarska kao predlagatelj, u suradnji sa partnerima Zadarskom županijom, Maticom umirovljenika Zadarske županije i Centrom za pomoć i njegu u kući „Sveti Ante“ Benkovac, dana 30. svibnja 2012.g., u 19-00 sati u prostorijama Matice umirovljenika Zadarske županije Podružnica Sukošan, održano je edukativno predavanje za osobe starije životne dobi.

Predavanje su održali  policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, mr.sc. Ivana Marić, Sandra Poljak Jurinčić  i Franko Lilić, te policijska službenica za prevenciju u prometu Postaje prometne policije Zadar Silvija Gulan.

Prisutne su predavači – policijski službenici  upoznali sa ciljevima Projekta, obilježjima kaznenog djela „Prijevara“, zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovog kaznenog djela, te ponašanju počinitelja.

 

Raznim savjetima i primjerima iz prakse policijski službenici su nastojali  povećati  osjećaj odgovornosti kod osoba starije životne dobi za sebe i svoje vršnjake lošijeg zdravstvenog stanja, te podići razinu samo-zaštitnog ponašanja kao i  bolju informiranost osoba starije životne dobi o načinima počinjenja kaznenih djela „Prijevara“ i ponašanju počinitelja, s ciljem smanjenja udjela  ovih osoba u  ukupnom broju osoba - žrtava kaznenog djela „Prijevara“.

Policijski službenici su tijekom predavanja osobe starije životne dobi upoznali i sa prometnim pravilima i načinima samo-zaštitnog ponašanja u prometu kako bi se smanjio udio prometnih nezgoda na štetu starijih osoba.

Prisutni su tijekom predavanja postavljali pitanja i navodili primjere iz prakse. Svojim vršnjacima su ispričali da im se dogodio primjer prodaje lažne robe – zlatnog lančića na ulici i masažera u svom domu, ali da tada  nisu kupili lažnu robu, jer da su sumnjali da je to roba sumnjive kvalitete.

 Zaključili su da su bili u pravu što nisu kupili lažnu robu, te da se to može dogoditi svakome. Također su zaključili da su osobe koje su nudile lažnu robu na prodaju bile izuzetno uvjerljive i samouvjerene. Osvrnuli su se i na neodgovorna ponašanja mladih vozača, a posebno ih je zanimala obveza zamjene vozačke dozvole s obzirom na navršene godine života.

Nakon predavanja prisutnima su podijeljeni letci sa savjetima o samo-zaštitnom ponašanju i kontakt brojevima u slučaju da postanu žrtva kaznenog djela, te su zamoljeni da svoja iskustva i upozorenja koja se navode na letku i upozorenja koja su čuli na predavanjima prenesu svojim ukućanima i prijateljima, a posebno svojim vršnjacima koji žive sami.   

                                  



Stranica