Pristeg - učenici upozoreni na opasnosti koja prijete od odbačenog oružja

Slika PU_ZD/Pristeg.prev-predavanje tekst.jpg

Foto: PU zadarska

U okviru akcije „Manje oružja - manje tragedija“, u organizaciji PU zadarske i OŠ Benkovac, dana 22. svibnja  2012. godine, policijski službenici za prevenciju iz Ureda načelnika PU zadarske mr.sc. Ivana Marić i Franko Lilić,  te pomoćnik načelnika PP Benkovac Tomislav Bačić, održali su edukativna predavanja za učenike koji pohađaju niže i više razrede Osnovne škole Benkovac, Područna škola Pristeg.

Učenike su educirali o opasnostima od ostavljenih i odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava i oružja te ih uputili kako postupiti ukoliko takve predmete pronađu u prirodi.

Djeci i njihovim učiteljima je prezentiran materijal koji se odnosi na oružje, streljiva i ostala minsko eksplozivna sredstva, kojom prilikom su putem projekcije prikazane razne vrste oružja i streljiva, te primjeri o stradavanjima djece u RH proteklih  godina.

Učenicima je skrenuta pozornost da se u blizini mjesta u kojem žive nalaze minska polja koja još uvijek nisu razminirana. Također da minsko-eksplozivna sredstva imaju dugi vijek trajanja te da je moguće da će se još dugi niz godina pronalaziti  takva opasna sredstva, pa da stoga  moraju biti na oprezu  i izbjegavati mjesta koja su označena kao minska polja i mjesta za koja nisu sigurni da se po njima mogu slobodno kretati. Pri tom su upozoreni koliko moraju biti oprezni i poštivati prometna pravila  kao sudionici u prometu bilo da putuju u školu autobusom ili da se kreću pješice.

Učenici su pokazali zrelost i izuzetno visoko zanimanje za navedene teme, vrlo su aktivno sudjelovali u raspravi, iznosili vlastita iskustva i postavljali pitanja. Posebnu zrelost pokazali su učenici prvog razreda.

Naučili su ono najvažnije, a to je da ne diraju sumnjive predmete u prirodi i da o njihovom pronalasku odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192, roditelje, učitelje ili neku drugu odraslu osobu.

Posebno zanimljivo bilo je razmišljanje jedne učenice drugog razreda koja se zapitala zbog čega ljudi uopće proizvode  oružje kada je toliko opasno, a za život nam ono zapravo i ne treba.

Učenici su zamoljeni da prenesu svojim roditeljima da je bilo kakvo oružje ili minsko-eksplozivno sredstvo  opasno držati u kući, da je na taj način ugrožena sigurnost svih ukućana, a posebno njihove djece. Isto tako da prenesu svojim roditeljima da je moguće dragovoljno predati, bez vremenskog ograničenja, zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, a da se zbog dragovoljne  predaje protiv građana ne podnosi prekršajni niti kazneni postupak.

Rezultati akcije "Manje oružja -manje tragedija " za razdoblje od 01.01. do 30.04.2012.godine

Tijekom prva četiri mjeseca 2012. godine na području PU zadarske prikupljeno je ukupno 14 komada vatrenog oružja od čega 6 kom. automatskog, 4 kom poluautomatskog oružja, 3 pištolja i revolvera, te jedan komad repetirajućeg oružja.

Prikupljeno je 75 ručnih bombi, 45 mina, 9 389 komada sterljiva za dugo i kratko oružje te 1,7 kg eksploziva, a od toga na  području PP Benkovac prikupljen  je 1 komad vatrenog oružja,  9 ručnih bombi, 29 mina i 3357 komada streljiva za dugo i kratko oružje.

 

          



Stranica