Pripazite koga puštate u svoj dom!

Slika /2021/policija 4.jpg

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv oboje osumnjičenika se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru te je 47-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske

Foto: PU zadarska

Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su opsežno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjom hrvatskom državljankom i 47-godišnjim hrvatskim državljaninom koje se sumnjiči za kazneno djelo krađe u kojem je oštećeniku pričinjena veća materijalna šteta.

Policija je 02. veljače ove godine zaprimila prijavu oštećenog 93-godišnjeg hrvatskog državljanina kako je prethodnih dana u Zadra na području Puntamike, dvije nepoznate osobe pustio u svoju kuću, gdje su mu one ponudile masažu te se kraće vrijeme zadržale kod njega, a naknadno je utvrdio kako mu iz kuće nedostaje nekoliko desetaka tisuća eura.

Odmah po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su započeli s kriminalističkim istraživanjem i prikupljanjem informacija u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenog djela te je postojala sumnja kako su se osobe nakon počinjenja kaznenog djela udaljile s područja zadarske županije.

Daljnjim postupanjem policijskih službenika ostvarena je koordinirana suradnja s policijskim službenicima Policijske uprave virovitičko-podravske koji su 03. veljače u popodnevnim satima zaustavili automobil bjelovarskih registarskih oznaka u kojem su zatečeni 47-godišnjaka i 47-godišnjakinja koji su uhićeni i dovedeni u prostorije policije radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Temeljem naloga nadležnog suda, provedena je pretraga automobila, gdje je pronađen dio otuđenog novca.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv oboje osumnjičenika se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru te je 47-godišnjak u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Policijski službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem.
 
 

Policija još jednom apelira na građane u svezi načina počinjenja prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, stručnjaka u medicini, alternativnoj medicini, ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.
 
Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje, primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično.
 
Ulazak u tuđi dom traže i prilikom dolaska s ciljem prodaje predmeta manje vrijednosti, a koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti i na taj način dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
  • ​kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Policijska uprava zadarska već nekoliko godina provodi lokalni preventivni projekt SIgurnost osoba treće životne dobi kroz matice umirovljenika na području cijele županije.Starije osobe se educiraju o načinima samozaštitnog ponašanja kako bi se smanjila mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela. Nositelj ovog projekta je Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području zadarske županije.


Stranica