Prijevara pri trgovanju kriptovalutama, upozoravamo na sve češće on-line prijevare

Slika /2024/prijevare kriptovalute.jpg

Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara - budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što uložite novac

Foto: Ilustracija
 
Zadarska policija je jučer zaprimila prijavu kako je 70-godišnjak u namjeri  ulaganja u kriptovalute, nakon telefonskog poziva nepoznate muške osoba koja se predstavila kao broker omogućio pristup svojem te bankovnom računu članova obitelji, nakon čega su s bankovnih računa izvršeni transferi novca od nekoliko tisuća eura.
 
U tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela računalna prijevara, a  građanima te svim korisnicima interneta savjetujemo:
 
Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

 
Što vam uvijek mora biti sumnjivo:
  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
  • poruke u kojima se nudi laka zarada,
  • molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
  • traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje - primjer tipičnog phishing e-maila,
  • nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,
  • poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.  
 
Ministarstvo unutarnjih poslova je krajem prošle godine, u okviru projekta Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta, započelo preventivnu kampanju naziva „Web heroj“, čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

S tim ciljem, otvorena je internetska stranica  „Web heroj“ na kojoj građani mogu doznati sve o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost.

Stranica