Preventivne aktivnosti policije u Turističkom naselju Zaton

  • Slika /2022/TN ZATON/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas su u Turističkom naselju Zaton održane zajedničke preventivne aktivnosti u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“ s ciljem podizanja razine samozaštitnog ponašanja ciljanih skupina i njihove informiranosti o obilježjima kaznenih djela koja se čine tijekom turističke sezone

Foto: PU zadarska

Policijski službenici za prevenciju Službe prevencije Ravnateljstva policije u suradnji sa policijskim službenicima za prevenciju Policijske uprave zadarske, policijskim službenicima Policijske postaje Zadar i stranim policijskim službenicima koji borave na području PU zadarske u okviru međunarodne policijske suradnje iz projekta „Sigurna turistička destinacija“ proveli su preventivne aktivnosti iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ na plaži i šetnici Turističkog naselja.

Posjetitelje su upoznali sa savjetima o samozaštitnom ponašanju, a tijekom susreta posjetiteljima su podijelili brošure "Siguran odmor" na jezicima država iz kojih dolaze kao i savjete o samozaštitnom ponašanju s posebnim naglaskom na sigurnost djece.

Nositelj projekta  „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ je  Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a partneri Policijska uprava zadarska, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije, Sveučilište u Zadru, općine, gradovi i drugi subjekti u lokalnoj zajednici.
U ove aktivnosti su se uključili predsjednica uprave društva Turisthotel  d.d. Zadar, direktor i zaposlenici Turističkog naselja Zaton, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam zadarske županije sa svojim suradnicima, predstavnici Turističke zajednice Zadarske županije i drugi.

Aktivnosti su bile usmjerene na podizanje razine samozaštitnog ponašanja građana i turista te njihove informiranosti kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtvom kaznenog djela.
Turisti su upozoreni na rizična ponašanja te su upoznati da se na  brošurama osim savjeta nalaze i važni telefonski brojevi putem kojih se može zatražiti pomoć, ukoliko se kazneno djelo ipak dogodi.

Segment sigurnosti u turizmu jedan je od najznačajnijih elemenata koji svaku turističku destinaciju čini konkurentnijom i poželjnijom potencijalnom turistu  čemu svakako doprinose i zajedničke aktivnosti policije i drugih subjekata u lokalnoj zajednici. Stoga su nakon navedenih preventivnih aktivnosti na plaži i šetnici, u Multimedijalnoj dvorani Turističkog naselja Zaton održana predavanja kojima su prisustvovali zaposlenici Turističkog naselja Zaton, Zaposlenici Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije, policijski službenici Policijske postaje Zadar, strani policijski službenici i predstavnici medija.

Predavanja su se provodila na temu prevencije imovinskog kriminaliteta iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“ i na temu „Prevencija drugih nedopuštenih ponašanja na plažama“ s posebnim naglaskom na sigurnost djece kao ciljane skupine.

Prisutnima je skrenuta pozornost na primjere ostavljanja djece same u automobilima, a aktivnosti su bile usmjerene i na osvještavanje djelatnika u turizmu o kriminalitetu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Prezentirani su načini snimanja materijala koji prikazuju seksualno zlostavljanje – iskorištavanje djeteta, profili počinitelja te primjeri različitih predmeta koji se koriste za prikriveno snimanje.

Zaposlenici u turizmu su pozvani da ukoliko opaze sumnjivu osobu i njezino kretanje, te moguće skrivanje određenih sumnjivih predmeta, o tome obavijeste policiju na 192. 


 


Stranica