​Preventivne aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Srednjoj školi u Benkovcu

  • Slika /2023/PREVENCIJA/P12345.jpg
  • Slika
  • Slika

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti kojima nastoji upozoriti na štetnost droga

Foto: PU zadarska

U ovom tjednu u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac održana su predavanja iz Prve komponente nacionalnog projekta „Zdrav za 5“. Predavanja su održali policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske zajedno sa pomoćnicom načelnika i policijskim službenikom Policijske postaje Benkovac-Obrovac i pedagoginjom škole.

Educirani su učenici svih usmjerenja prvih razreda škole, a tijekom predavanja policijski službenici su ih upoznali sa zakonodavnim aspektom kažnjivosti konzumiranja sredstva ovisnosti s osvrtom i na sekundarni kriminalitet kao uzrok i posljedicu konzumiranja sredstava ovisnosti. Policijski službenici su učenike upozorili i na činjenicu da je konzumiranje sredstava ovisnosti štetno za njihovo zdravlje te im ponudili bavljenje sportom, glazbom i drugim aktivnostima u slobodno vrijeme kao alternativnu nedopuštenim ponašanjima.

U okviru ovih aktivnosti provedena je i interaktivna radionica „Subotnja večer“ u kojoj su učenici aktivno sudjelovali i iznosili svoja razmišljanja o problemu ovisnosti i posljedicama konzumiranja droge. Projekt „Zdrav za 5“, Nacionalni je preventivni projekt koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki, a ova predavanja provodila su se u okviru „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“.

Različiti su razlozi koji dovode mlade ljude u situaciju da probaju i konzumiraju sredstva ovisnosti. Kako su učenici i sami navodili tijekom predavanja i radionica, mladi to često čine iz znatiželje, zatim iz želje za dokazivanjem i potrebe da budu važni u svojoj okolini. Ne žele se razlikovati od osoba u čijem društvu se nađu, a koje osobe u njihovom društvu konzumiraju sredstva ovisnosti.

S ciljem razvijanja stava da negativnim i društveno-neprihvatljivim ponašanjima kažu „ne“, a s posebnim naglaskom na prevenciju ovisnosti o drogama predavanja i radionice su se provodile i u drugim osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave zadarske, a nastavit će se provoditi tijekom cijele školske godine.

Stranica