Preventivne aktivnosti iz nacionalnog projekta „Zdrav za 5“ u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Zadru

  • Slika /2021/PREVENCIJA/Mjesec borbe protiv ovisnosti 21 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 I ove godine učenici Srednje Ekonomsko-birotehničke škole sudjelovali u preventivnim aktivnostima policije tijekom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“, koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca

Foto: PU zadarska

Danas je održano posljednje u nizu predavanja iz projekta „Zdrav za 5“ u Ekonomsko-birotehničkoj školi Zadar. I ove godine učenici Srednje Ekonomsko-birotehničke škole  aktivno su sudjelovali u preventivnim aktivnostima policije tijekom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.
 
Slušali su predavanja policijskih službenika za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske i kontakt policajaca Prve policijske postaje Zadar, zajedno sa ravnateljicom, pedagoginjom i psihologinjom Škole, te njihovim razrednicima.
 
U okviru ovih aktivnosti tijekom predavanja provedena je i interaktivna radionica „Subotnja večer“ u kojoj su učenici svih usmjerenja prvih  razreda Škole, izlagali svoja razmišljanja i osmišljavali priče koje su sastavni dio navedene radionice.
 
Učenici su educirani o zakonodavnim posljedicama, odnosno kaznenoj i prekršajnoj odgovornosti  s kojom se susreću osobe koje konzumiraju, proizvode ili  prodaju sredstva ovisnosti. Također su upozoreni i na štetnosti konzumiranja sredstava ovisnosti na njihovo tjelesno i mentalno zdravlje.
 
Tijekom predavanja učenici su navodili razloge koji dovode mlade ljude u situaciju da probaju i konzumiraju sredstva ovisnosti.  Razmjenjujući mišljenja sa policijskim službenicima zaključili su  da mladi to često čine iz znatiželje, zatim iz želje za dokazivanjem i potrebe da budu važni u svojoj okolini. Isto tako, pod utjecajem drugih mladi počnu konzumirati sredstva ovisnosti, jer se ne žele razlikovati od osoba koje u njihovom društvu konzumiraju sredstva ovisnosti. Često kao razlog navode dosadu i nedostatak sadržaja koji bi im upotpunili slobodno vrijeme i koji bi ih zabavili.
 
Cilj radionice i edukativnih predavanja bio je razvijanje stava kod mladih da negativnim  i društveno-neprihvatljivim ponašanjima, a posebno ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki kažu „ne“.
 
 

Stranica