Preventivna akcija "Manje oružja, manje tragedija" u Podgradini i Islamu Latinskom

Slika PU_ZD/Predavanja/momt Podg.18.nasl.jpg

Foto: PU zadarska

U područnim školama OŠ „Braća Ribar“ Posedarje, Podgradini i Islamu Latinskom, dana 24. listopada 2018. godine  u organizaciji Hrvatskog Centra za razminiranje i PU zadarske, temeljem Strateškog plana MUP-a i drugih institucija u funkciji zaštite i spašavanja,  preventivne akcije MUP-a „Manje oružja, manje tragedija“ te Plana informiranja i edukacije stanovništva o opasnostima od MES, NUS-a i njihovih dijelova za 2018. godinu, održane su zajedničke preventivne  aktivnosti. 

Učenici od prvog do četvrtog razreda navedenih škola  i njihovi nastavnici prisustvovali su edukativnim predavanjima policijskih službenika i djelatnika HCR-a o opasnostima od ilegalnog oružja, zaostalih mina i ostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Djelatnici HCR-a učenicima su prezentirali koje opasnosti prijete od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava i važnosti poštivanja znakova opasnosti. Također, su upoznali učenike sa  područjima u RH koja su još uvijek zagađena minama, s naglaskom na ona područja na kojima se nalazi škola domaćin te su ih kroz kratki crtani film i kviz o „pronalasku uljeza-mina“ educirali o važnosti pravilnog postupanja u slučaju pronalaska sumnjivih predmeta

 Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, edukaciju su provodili kroz strip radionicu  pod nazivom „Izbacite uljeza“. Upozorili su učenike na opasnosti koje prijete od zaostalog oružja i minskoeksplozivnih sredstava te su  ih educirali o pravilima sigurnog ponašanja u slučaju pronalaska sumnjivih predmeta, oružja ili minskoeksplozivnih sredstava.

 Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Službe policije PU zadarske izložili su školska vojna formacijska i improvizirana sredstva, te su odgovarali na pitanja učenika. Učenici su upoznati sa važnim telefonskim brojevima i sa načinom vraćanja ilegalnog oružja, a prezentirane su i aktivnosti koje obavlja  policijski pas sa svojim vodičem.

        

            I ovom prilikom pozivamo sve građane koji žele dragovoljno predati oružje da nazovu broj policije 192. Osigurati će im se anonimnost te će osposobljeni policijski službenici bez ispitivanja o podrijetlu i bez sankcija osigurati sigurno preuzimanje oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava.



Pisane vijesti