Prevencija sezonskih provala i krađa

Slika PU_ZD/Letak provale nas.jpg

Foto: PU zadarska

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i opuštanja kad počinitelji kaznenih djela, posebice imovinskih, koriste nepažnju građana, stoga policijski službenici za prevenciju PU zadarske, u suradnji sa policijskim službenicima nadležnih policijskih postaja, provode niz preventivnih aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju provala i krađa.

            Naime, građani i  turisti nose na plaže vrijedne stvari koje ostavljaju bez nadzora. Kada izlaze iz prostora u kojima borave ostavljaju otvorena balkonska vrata i prozore. Ne zaključavajuulazna vrata, a ako zaključavaju ostavljaju ključeve na mjestima na kojima ih je lako pronaći. Ostavljaju otvorene automobile i vrijedne predmete u njima, ne čuvaju torbicei novčanike u gužvama. Ne obraćaju dovoljno pozornosti na nepoznate osobe koje se zateknu u njihovim kvartovima i provalnicima gotovoolakšavaju posao. Stoga apeliramo na građane da povećaju razinu svogsamozaštitnog ponašanja i na taj način smanje mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela.

            Ove aktivnosti predstavljene na konferenciji za medije PU zadarske, provode se u suradnji sa lokalnom zajednicom, prvenstveno Zadarskom županijomkoja je financijski potpomogla tiskanje letaka sa savjetima i upozorenjima građanima i turistima na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

            Leci će se dijeliti putem turističkih zajednica, a policijski službenici Službe policije održati će sastanke sa predstavnicima stanara. Također će se dijeliti i brošure  sa savjetima osobama starije životne dobi, koje su često žrtve prevara lažnim predstavljanjem.

            Na Otoku Viru, policijski službenici za prevenciju u suradnji sa policijskim službenicima I Policijske postaje, provode  preventivni projekt „Vir siguran otok“,koji se odnosi na prevenciju krađa i teških krađa.

            Cilj ovog projekta je podizanje razine samozaštitnog ponašanja stanovnika Otoka Vira i njihovih gostiju, poboljšanje odnosa građana i turista sa policijom u smislu bolje razmjene informacija, a sve usmjereno na smanjenje broja  kaznenih djela provala i krađa.

            Partneri u ovom projektu su Općina Vir i TZ Općine Vir, a za potrebe ovog projekta također će se tiskati brošure na hrvatskom, engleskom, talijanskom i mađarskom jeziku.

             



Stranica