Prevencija ovisnosti o internetu, drogi i alkoholu - predavanje

  • Slika /PU_ZD/slike/prev.Preko1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prevencija ovisnosti o internetu, drogi i alkoholu  - predavanje  u Osnovnoj školi u Preku

Foto: PU zadarska
 
 U Osnovnoj školi „Valentin Klarin“ u  Preku  u petak  03. svibnja 2019. u organizaciji PU zadarske i stručnih suradnika škole održane su aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ i lokalnog preventivnog projekta „Sigurno ponašanje djece na internetu“. Aktivnosti su uključivale predavanja policijskih službenika za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske i policijskog službenika I Policijske postaje Zadar, te  interaktivne radionice učenika viših  razreda osnovne škole kao prve komponente navedenih projekata.
Nositelj  projekta „Sigurno ponašanje djece na internetu“ je Zadarska županija odnosno Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a provodi ga Radna skupina za  problematiku sigurnog ponašanja mladih na internetu, kao radno tijelo Vijeća za prevenciju.
Tijekom predavanja policijski službenici su učenike šestih i sedmih razreda upoznali sa  savjetima  o rizičnim ponašanjima kojima su mladi izloženi  prilikom korištenja društvenih mreža, o ovisnosti koju izaziva dugotrajan boravak na društvenim mrežama, te o potrebi prijavljivanja svakog društveno nedopuštenog ponašanja.
Učenici su aktivno sudjelovali u predavanjima iznoseći svoja stajališta o pozitivnim stranama korištenja društvenih mreža, kao i stajališta o negativnim stranama i opasnostima korištenja interneta. Tijekom predavanja prikazani su i spotovi te kratki filmovi o ovoj problematici. U raspravu i tijek predavanja aktivno su se uključili i stručni suradnici škole.
U sklopu ovih aktivnosti učenicima osmog razreda održana su predavanja iz Prve komponente nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, koja uključuju  prevenciju ovisnosti,  rizična ponašanja i posljedice kojima su učenici izloženi zbog konzumiranja alkohola, a provedena je i interaktivna radionica „Subotnja večer“.
Tijekom radionice učenici su iznosili svoja razmišljanja o razlozima konzumiranja alkohola. Zaključili su da mladi konzumiraju alkohol iz znatiželje,  želje za dokazivanjem, potrebe da budu važni u svojoj okolini i potrebe da se ne razlikuju od osoba u čijem društvu se nađu, a koje osobe u njihovom društvu konzumiraju sredstva ovisnosti. Također su zaključili da mladi često nisu svjesni posljedica konzumiranja alkohola i droge.

Stranica