Predavanje u sklopu projekta prevencije razbojništava

Slika PU_ZD/predavanje 2.JPG

U prostorijama Policijske uprave zadarske u srijedu je održano edukativno predavanje o samozaštitnom ponašanju za zaposlenike poslovnica za otkup zlata na području grada Zadra društva „AURO DOMUS“ d.o.o. Kastav.

Foto: Ilustracija

U prostorijama Policijske uprave zadarske u srijedu je održano edukativno predavanje o samozaštitnom ponašanju  za zaposlenike poslovnica za otkup zlata  na području grada Zadra društva „AURO DOMUS“ d.o.o. Kastav.

Predavanje je održano  okviru Preventivnog projekta „Prevencija kaznenih djela razbojništva u prodavaonice i benzinske postaje“, koji Projekt PU zadarska provodi zajedno sa svojim partnerima, Udruženjem trgovaca Zadarske županije, društvima INA d.d., OMV Hrvatska, TIFON d.o.o. i  Petrol d.o.o.

S obzirom na učestalost kaznenih djela razbojništva u prodavaonice mješovitom robom u Projekt su se uključila i društva „Sonik“ d.o.o. Zadar, „Bakmaz“ d.o.o. Zadar i društvo  „AURO DOMUS“ d.o.o. Kastav.

S ciljem podizanja razine samozaštitnog ponašanja zaposlenika prodavaonica „Sonik“, „Bakmaz“ i „Auro domus“, tijekom prosinca 2012. godine, te  siječnja i veljače 2013. godine održano je više edukativnih predavanja, na kojima je sudjelovalo 113 zaposlenica prodavaonica mješovitom robom i prodavaonica za otkup zlata. 

Predavači - policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske tijekom predavanja upoznali su prisutne sa ciljevima Projekta i obilježjima kaznenog djela razbojništva.

Raznim savjetima i primjerima iz prakse policijski službenici su  nastojali senzibilizirati  zaposlenike na samozaštitno ponašanje i  podići razinu njihovog samozaštitnog ponašanja kao i postići bolju informiranost zaposlenika u prodavaonicama o načinima počinjenja kaznenog djela „Razbojništvo“ i obilježjima sumnjivog ponašanja.

U  nastavku predavanja prisutni su upoznati da je razbojništvo teško kazneno djelo sa obilježjima nasilja, te  da ima izuzetnu društvenu opasnost, utječe na svakodnevne aktivnosti građana i povećava strah od kriminala.

Upozoreni su da njihov život i zdravlje vrijede najviše, te da je vrijeme dojave policiji od velike važnosti nakon počinjenja kaznenog djela razbojništva.

 Što kraće vrijeme od počinjenja kaznenog djela do dojave znači veću mogućnost da se počinitelj pronađe. Isto tako naglašena je i važnost suradnje građana sa policijom prije, tijekom i nakon razbojništva.

Zaposlenici su zamoljeni da zapamte počinitelja što preciznije, jer dobar opis počinitelja, vozila i drugih detalja pomoći će policiji u pronalasku počinitelja. 

Zaposlenice društva „Auro domus“ aktivno su sudjelovale u predavanjima , a svoja iskustva su iznijele zaposlenice koje su bile žrtve razbojništava u proteklom periodu, a koje zaposlenice su posebno naglasile da je razbojništvo nepredvidiva situacija za  koju unaprijed nitko ne možete sa sigurnošću pretpostaviti  kako će reagirati, pa da je korisno čuti savjete o samozaštitnom ponašanju.

Također su naglasile da svakodnevno uočavaju policijske patrole, tj. policijske djelatnike u službenim vozilima i policajce pozornike kako obilaze područje oko poslovnice i da se zbog toga osjećaju sigurnije.

Tijekom predavanja putem anketa testirana je razina dosadašnjeg samozaštitnog ponašanja zaposlenika poslovnica za otkup zlata, a nakon predavanja prisutnima su podijeljeni prigodni letci sa savjetima o samozaštitnom ponašanju i kontakt brojevima u slučaju da postanu žrtve kaznenog djela, te su zamoljeni da svoja iskustva i upozorenja koja se navode na letku i upozorenja koja su čuli na predavanjima prenesu svojim kolegama.                    



Stranica