Predavanja umirovljenicima u Bibinjama i Zadru

Slika PU_ZD/brodarica nas.jpg

Foto: PU zadarska

Policijski službenici PU zadarske i nadalje provode projekt „Sigurnost osoba treće životne dobi“, koji je prošle godine u travnju započeo u suradnji s Maticom umirovljenika zadarske županije i Zadarskom županijom kao partnerima.

Tako je kontakt policajac II PP Zadar Željko Šarlija u ponedjeljak, 18. ožujka održao predavanje u Matici umirovljenika Bibinje, dok su jučer, 20. ožujka policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika i pomoćnik načelnika PPRP Zadar Ivica Rumora održali predavanje u Matici umirovljenika Brodarica u Zadru.

Prisutne su predavači – policijski službenici  upoznali s ciljevima Projekta, obilježjima kaznenog djela „Prijevara“, zastupljenosti osoba treće životne dobi kao žrtava ovog kaznenog djela a koja iznosi između 70-100 %, te ponašanju počinitelja.

Raznim primjerima i savjetima o samozaštitnom ponašanju pojasnili su im moguće načine počinjenja prijevara, krađa i drskih krađa te su ih poučili načinima ponašanja u takvim situacijama kako bi izbjegli postati žrtve ovih kaznenih djela, kao i načinima postupanja u slučaju da se to ipak dogodi.

Neki od prisutnih umirovljenika iznijeli su vlastite primjere kako su ih nepoznate osobe pokušale prevariti, a navodili su se i primjeri gdje su na žalost na vlastitoj koži iskusili što znači postati žrtvom prijevare.

Vrlo aktivno sudjelovanje u predavanjima nastavilo se i kada se tema ticala prometa i prometnih pravila, gdje su upozoreni na način ponašanja njih kao sudionika u prometu, bilo kao vozača ili pješaka, što oni najčešće i jesu.

Nakon predavanja prisutnima su podijeljeni letci sa savjetima o samo-zaštitnom ponašanju i kontakt brojevima u slučaju da postanu žrtve kaznenog djela, te su zamoljeni da svoja iskustva i upozorenja koja su čuli na predavanjima prenesu svojim ukućanima i prijateljima, a posebno svojim vršnjacima koji žive sami.  

                                 



Stranica