Potpredsjednik Vlade Božinović na obljetnici pogibije trojice hrvatskih redarstvenika u Biogradu

  • Slika /2023/biograd.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Trojica hrvatskih redarstvenika, policijski službenici Marinko Adžić-Kapitanović, Ivan Ćurković i Oliver Pešić tragično su poginuli 16. svibnja 1995. godine u mjestu Pakoštane dok su obavljali službenu zadaću

Foto: PU zadarska

U Policijskoj upravi zadarskoj danas se s posebnim pijetetom prisjećamo tragično poginulih kolega – policijskih službenika Policijske postaje Biograd, ubijenih prije 28 godina pri izvršavanju povjerenih službenih zadaća.

U sjećanje na tragično poginule policijske službenike Policijske postaje Biograd, Marinka Adžića-Kapitanovića (1969.), Ivana Ćurkovića (1967.) i Olivera Pešića (1974.), danas su ispred Policijske postaje Biograd, na spomen obilježju poginulim policajcima, zapaljene svijeće i položeno cvijeće.

Nakon obitelji policajaca, cvijeće i svijeće su položili potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, dr.sc. Davor Božinović  u nazočnosti načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražine i načelnika Policijske postaje Biograd Alberta Šarina, izaslanik Ministarstva branitelja te izaslanstva Grada BIograda, općina Pakoštane, Sv. Filip i Jakov te Polače kao i predstavnici brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.  

                   



Tijekom programa obilježavanja, ministar dr. sc. Davor Božinović je pozdravio obitelji stradalih hrvatskih policajaca, obitelji stradalih hrvatskih branitelja, predstavnike hrvatskih braniteljskih udruga, izaslanika Ministarstva branitelja te predstavnike županijskih i lokalnih vlasti, te istaknuo:

"I u ovom trenutku hrvatski policajci u Biogradu i u Pakoštanima i diljem Hrvatske obavljaju svoj težak, a primjer naše trojice poginulih kolega svjedoči, i riskantan posao, posao za koji su se svjesno opredijelili znajući da mogu ostaviti svoj život. Zato je svima nama, pogotovo policijskom sustavu, da radimo profesionalno svoj posao i danas su hrvatski policajci zajedno sa svojom subraćom iz Hrvatske vatrogasne zajednice, iz HGSS-a iz Crvenoga Križa na poplavljenim područjima ovdje blizu u obrovačkom i gračačkom dijelu županije, ali i u svom drugim kriznim područjima danas u kojima se nosimo sa poplavama, sutra vjerojatno opet sa požarima, međutim čvrst smo mi narod, čvrsta smo mi institucija."

Prisjećajući se tri policijska službenika koji su svoju službu obavljali odgovorno i časno, načelnik Anton Dražina je nastavio:

Prije 28 godina dogodila se velika tragedija za našu policijsku zajednicu u ovom mjestu...Marinko, Ivan i Oliver bili na ponos svojih obitelji i bili su ponos svih nas koji smo ih imali priliku upoznati."

Kao i dosadašnjih godina u organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-ZNG 1990./1991. održan je mini maraton, 3. Memorijalna atletska utrka Pakoštane - BIograd za poginule u Pakoštanima 1995., sa startom u Pakoštanima i ciljem ispred Policijske postaje Biograd gdje su svim sudioncima na kraju uručene zahvalnice,  te medalje i pehari. 

U utrci je sudjelovalo oko 30 trkača, među kojima su sudjelovali i policijski službenici Policijske uprave zadarske.


        

      

Stranica