Poštujte prometna pravila i vozite oprezno

Slika /2022/POLICIJA/motor2.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja

Foto: PU zadarska

Policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

U prvih pet mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave zadarske dogodilo se 606 prometnih nesreća. Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu i usporedbom prvih pet mjeseci prošle i ove godine, u prometnim nesrećama evidentirano je smanjenje broja smrtno stradalih osoba za 75%, smanjenjenje broja teže ozlijeđenih osoba za 20% te je smanjen broj lako ozlijeđenih osoba za 14,9%, dok je ukupna broj evidentiranih prometnih nesreća u povećanju za 24,9%, u prvih pet mjeseci prošle godine dogodilo se 485 prometnih nesreća.

Policijski službenici su u istom periodu, u prvih pet mjeseci ove godine, utvrdili i sankcionirali ukupno 15 148 prekršaja u prometu, od kojih je za istaknuti prekoračenje dopuštene brzine kretanja (7 318), nekorištenje sigurnosnog pojasa (869), upravljanje pod utjecajem alkohola (493) i nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom (604).

Svjesni činjenice da su aktivnosti policije samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća, ovim putem pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, a posebno apeliramo na sve vozače da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na kolniku i da poštuju ograničenja brzine.

Osobe u automobilima moraju obavezno koristiti sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Najugroženije sudionike u prometu – pješake, motocikliste i vozače mopeda pozivamo na pridržavanje zakonskih propisa, a ostale sudionike u prometu na njihovo uvažavanje.

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost moticiklista i mopedista, upozoravamo na pridržavanje prometnih propisa.


Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često i zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Savjeti sudionicima u prometu

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • ne ulazite u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,
  • pješačkim prijelazima se približavajte smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • držite dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom ako se krećete kolnikom te
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti.


Jedan dio pješaka i biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise prema kojima moraju biti označeni reflektirajućom materijom. Zbog toga su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, što ponekad završava sa smrtnim stradavanjem. Stoga naglašavamo odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
 

  • pješak koji se kreće kolnikom dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

 

Kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, policijski službenici će poduzimati i niz drugih aktivnosti, a posebna pozornost posvetit će se sigurnosti u cestovnom prometu i maksimalnoj protočnosti putnika i vozila.




 

Stranica