Policija tijekom vikenda evidentirala ukupno 160 prometnih prekršaja

Slika /2021/polcija 2.jpg

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu

Foto: PU zadarska

Pojačane aktivnosti  policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:
 
  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisna uporaba mobitela i
  • prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 28. do 30. listopada 2022. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 160 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  • 14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola
  • 51 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  • 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 4 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja te 1 prekršaj zbog nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka, tj. prolaska za vrijeme trajanja crvenog svijetla.

Iz prometa je isključeno 15 vozača i 1 vozilo. U tom se vremenu dogodilo 15 prometnih nesreća u kojima je sedam osoba teže te je petnaest osoba lakše ozlijeđeno.

Tijekom kontrole prometa, najveća koncentracija alkohola u količini od 2,04 g/kg izmjerena je  kod 69-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka, na području Policijske postaje Benkovac-Obrovac, gdje su ga u nedjelju, 30. listopada u 14.58 sati na državnoj cesti D-27 u Gornjem Karinu, zaustavili policijski službenici i utvrdili prekršaj, nakon čega je isključen iz prometa i prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pod utjecajem alkohola i droga vozio bez položenog vozačkog ispita 
 

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zaustavili su 29. listopada u 22.28 sati na državnoj cesti DC-08 u Murvici Donjoj automobil Daewoo zadarske registracijske oznake, kojim je upravljao 26-godišnjak. Obavljenim provjerama utvrđeno je kako vozač upravlja automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, pod utjecajem alkohola od 1,02 g/kg  te pod utjecajem droge.
Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 26-godišnjaku je jučer nadležni sud odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od 13 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.


Zbog vožnje pod utjecajem alkohola i ugrožavanja sigurnosti prometa, policija je prekršajno sankcionirala i:
 
  • 60-godišnjaka kojeg su policijski službenici Policijske postaje Zadar, zaustavili u petak, 28. listopada u 20.15 sati u Zadru u Ulici Put Nina dok je upravljao automobilom Opel zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,88 g/kg,
 
  • 35-godišnjakinju koju su policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac, zaustavili u nedjelju, 30. listopada u 02.02 sati na državnoj cesti DC-08 u Starigradu dok je upravljala automobilom Audi zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,97 g/kg,
 
  • te 40-godišnjaka koji je zbog neprilagođene brzine izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom u nedjelju, 30. listopada oko 05.10 sati u Zadru na raskrižju ulica Ljudevita Posavskog, Zrinsko-Frankopanske i Polačišće, upravljajući automobilom Škoda zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,45 g/kg.



 


Stranica