Počela je škola - POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE

Slika PU_ZD/poštujte naše znakova.bmp

Uoči početka nove školske godine - 12. rujna 2011.godine, Policijska uprava zadarska, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, tijekom mjeseca rujna provodi preventivnu akciju - „Poštujte naše znakove“.

Foto: Ilustracija

Uoči početka nove školske godine - 12. rujna 2011.godine, Policijska uprava zadarskaće, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, tijekom mjeseca rujna provoditi preventivnu akciju -  „Poštujte naše znakove“.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima polaska u školu i njihova samostalnog sudjelovanja u prometu. Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca zasigurno jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, pa će u ovom razdoblju policijski službenici permanentno preventivno djelovanje posvetiti zaštiti djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu

U proteklih pet godina, na području u zoni odgovornosti PU zadarske u prometu je, u prometnim nesrećama, stradalo ukupno 468 djece: 6 je djece smrtno stradalo, 73 djece zadobilo je teške a 289 lakše tjelesne ozljede.

 

Na žalost, statistika i nadalje pokazuje veliku prisutnost djece u prometnim nesrećama, stoga zaštitimo djecu u prometu, sačuvajmo njihove krhke živote te naučimo ih kako da se sami zaštite.

U sklopu akcije, početkom ove školske godine, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će organizirati predavanje i razgovor sa prvim i drugim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece, njihovih roditelja, kao i nastavnika sa temeljnim pravilima sigurnog  sudjelovanja djece u prometu.     

Tijekom mjeseca rujna svakog dana, raznolikim aktivnostima, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici usmjeriti će svoju djelatnost prema svim sudionicima u prometu, poglavito na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

 

 S porukom „Oprez, djeca u prometu“ upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju vozilima s pojačanom pažnjom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Upravo su djeca rizična grupa u prometu  bez dostatnog životnog i prometnog iskustva i kao najmlađi sudionici ne shvaćaju uvijek opasnosti koje im prijete u prometu. 

           

U moru školske djece sudionika u prometu naći će se i prvašići, od kojih će se mnogi na putu do škole po prvi put naći na ulici bez pratnje odraslih.

Za dobrobit djeteta uputno je da roditelji prije početka nastave utvrde najsigurniji put do škole i natrag, a potom ga nekoliko puta zajednički prođu uz razgovor i objašnjenje zašto treba ići baš tim putem.

 

Stoga, pridonijeti sigurnosti djece u prometu možemo;

  • kao vozač - povećanom pažnjom i smanjenjem brzine
  • kao roditelj - svojim primjerom djelovati na prometni odgoj djeteta.

 

Djeca obično sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno-kao putnici u vozilu ili kao korisnici putničkog prijevoza, ali također i aktivno kao pješaci i biciklisti te stoga moramo biti svjesni da djeca tek uče pravila ponašanja u prometu.  

 

Nije pretjerivanje ako kažemo da smo svakoga dana svjedoci crnih vijesti iz prometa te da smo naravno svi jako osjetljivi kada je riječ o stradavanju djece, posebno što su takvi strašni događaji u najvećem broju mogli biti  izbjegnuti.

 

Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost svih nas odraslih, stoga učinimo sve kako bi naša djeca uživala u bezbrižnom djetinjstvu. Neka školovanje bude radost, a put do škole popločen našom pažnjom i skrbi za svakog mališana te budite jednako odgovorni prema svoj djeci kao da su vaša vlastita jer djeca imaju pravo na svoju sigurnost u prometu.

 

Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom bilo kao roditelji, nastavnici ili kao vozači djeci olakšati prve samostalne korake u prometu.



Stranica