Oprezno pri kupnji i prodaji na internetu!

Slika /2021/INTERNET/internet.jpg

Upozoravamo građane da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama

Foto: Ilustracija

Jučer je zadarska policija zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu 30-godišnjaka. Prema dosad utvrđenom,  30-godišnjak je na internetu oglasio prodaju auto dijelova te ga je za kupnju kontaktirala nepoznata muška osoba putem aplikacije za razmjenu poruka. Pri tome je vjerujući nepoznatoj osobi,  na njezino traženje putem poveznice koja je na prvi pogled nalikovala na stranicu jedne od ovlaštenih institucija, poslao svoj broj bankovne kartice kako bi mu mogla uplatiti novac. Istog dana je saznao kako mu je s kartice obavljena neovlaštena transakcija kojom je oštećen za izos preko 7 tisuća kuna.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili prodaje putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno upozoravamo da na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke svojih bankovnih kartica.

Ne dostavljate osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja vaših osobnih podataka prijavite policiji na 192.


Savjeti za građane.
 

Stranica