Oprez pri upravljanju traktorom!

Slika PU_ZD/sudar1.jpg

Kao što vam je poznato dolazi vrijeme proljetne sjetve i poljoprivrednih radova kada se istodobno očekuje i veći  broj traktora, radnih strojeva i priključnih vozila na našim cestama, što ujedno i intenzivira problem prometovanja navedene kategorije vozila kao neregistriranih i tehnički neispravnih.

Foto: Ilustracija

            Kao što vam je poznato dolazi vrijeme proljetne sjetve i poljoprivrednih radova kada se istodobno očekuje i veći broj traktora, radnih strojeva i priključnih vozila na našim cestama, što ujedno i intenzivira problem prometovanja navedene kategorije vozila kao neregistriranih i tehnički neispravnih.           

            Analizirajući statističke podatke, utvrđeno je kako se tijekom 2013. godine dogodilo 9 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora. U tim nesrećama jedna je osoba poginula, jedna osoba je teško, a šest je  lakše ozlijeđeno.   

 Na žalost takav negativan trend nastavlja se i u ovoj godini, naime u posljednja dva dana na području ove PU dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, a vozači su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, prije stjecanja prava na upravljanje i neregistriranim odnosno tehnički neispravnim vozilima.

           Stoga, u cilju povećanja sigurnosti u prometu, PU Zadarska upozorava vozače i vlasnike traktora na sljedeće:

-     da prije upotrebe posebnu pozornost posvete tehničkoj ispravnosti vozila i to poglavito ispravnosti vitalnih dijelova vozila i svjetlosnoj signalizaciji,  smještaju tereta i prijevozu putnika na ovim vozilima te da iste registriraju,

-      kada upravljaju traktorom, moraju imati položeni vozački ispit ''F'' kategorije (traktori),

-      prije uključivanja vozila u promet, dužni su očistiti blato s kotača, kako ga ne bi nanijeli na suvremeni kolnički zastor.

               Također upozoravamo i ostale vozače sudionike u prometu na povećanu prisutnost traktora u prometu na cesti, imajući u vidu njihovu brzinu kretanja na cesti, a koja je bitno manja od kretanja ostalih vozila.

              Iz navedenog razloga, u narednom razdoblju, prometna policija najavljuje pojačano postupanje usmjereno upravo na ovu kategoriju prekršitelja s ciljem zaštite i njih, ali i svih ostalih sudionika u prometu.   



Stranica