Obilježena 32. godišnjica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu

  • Slika /2023/skabrnja/1a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, danas je kolonom sjećanja, paljenjem svijeća te polaganjem vijenaca obilježena 32. obljetnica stradanja Škabrnje

Foto. PU zadarska

Komemorativnim programom na ulazu u Škabrnju, kojeg je uveličala policijska klapa Sv. Mihovil i školski zbor Osnovne škole Vladimira Nazora iz Škabrnje, započelo je obilježavanje 32. obljetnice stradanja Škabrnje, nakon čega su se svi koji su došli odati počast braniteljima i civilima poginulim na današnji dan, uputili u Koloni sjećanja do Spomen obilježja masovne grobnice u središtu Škabrnje gdje su zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položili predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održano je koncelebrirano misno slavlje za žrtve Škabrnje, a potom je s Trga dr. Franje Tuđmana krenula hodnja Korak po korak do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, gdje su položene ruže te pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja, poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz susjednih općina, civilnih žrtava iz Domovinskog rata i poginulih civilnih žrtava od minsko eksplozivnih sredstava. 

Ispred središnjeg križa na groblju sv. Luke, zajednički vijenac položili su obitelji poginulih branitelja i civilnih žrtava i predstavnici koordinacije svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije.

Vijence i svijeće položili su potom izaslanstva Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH, izaslanstva Hrvatskog sabora te izaslanstva Vlade Republike Hrvatske i ministarstava MORH-a, MUP-a te OSRH. Osim izaslanstva MUP-a RH, u komemorativnom programu sudjelovali su i polaznici Policijske škole "Josip Jović".

Također vijence su položila i izaslanstva Općine Škabrnja, Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a, predstavnici postrojbi koje su ratovale na područje Općine Škabrnja te zajednički vijenac svih županija, gradova i općina Republike Hrvatske.


                               
 
                            
 

Stranica