Obilježena 30. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije „Poskoci“

  • Slika /poskoci 1510.2020/poskoci 15.10.4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na današnji dan prije 30 godina, 15. listopada 1990. godine, osnovana je Jedinica za posebne namjene Policijske uprave Zadar, poznatija kao “Poskoci”

Foto: PU zadarska

Bila je to prva postrojba specijalne policije osnovana u Republici Hrvatskoj. Jezgru „Poskoka“ činilo je u početku 30 pripadnika koji su završili prvi tečaj za hrvatske redarstvenike.
 
Na početku ožujka 1991. godine od Jedinice za posebne namjene osniva se Specijalna jedinica policije Policijske uprave zadarske, a prvi zapovjednik postrojbe bio je Đuro Župan. Tijekom postojanja, dužnost zapovjednika Poskoka obnašali su: Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.
 
U spomen na hrabre junake legendarne postrojbe, obilježavanje je započelo obilaskom Spomen sobe u Policijskom centru "Franko Lisica" u sjedištu Policijske uprave zadarske.
 
Uz nazočnost obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, načelnika policijske uprave i predsjedništva Udruge SJP „Poskoci“, na tihi i dostojanstven način položeno je cvijeće i lampioni u sjećanje na njihovu hrabru žrtvu .
 
Obilježavanje je nastavljeno postavljanjem lovorovog vijenca ispred zgrade bivšeg odmarališta Čazmatrans na Relji, gdje su vijenac postavili predsjednik Udruge, Željko Bonato, prvi zapovjednik, Đuro Župan, te načelnik PU Anton Dražina.
 
Potom su kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, u spomen na poginule hrvatske redarstvenike i hrvatske branitelje u Domovinskom ratu položili vijence i zapalili svijeće izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade RH, Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Policijske uprave, Udruge specijalne jedinice Poskoci, roditelji poginulih policajaca te predstavnici Županije i Grada Zadra.
Zajednički vijenac u ime državnog vrha položili su brigadir Dražen Ressler-izaslanik Predsjednika RH, u ime Hrvatskog sabora zadarski župan Božidar Longin te u ime Vlade RH pomoćnik ministra Ministarstva branitelja Dinko Tandara. Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije činili su Alen Klabot- zapovjednik Zapovjedništva SJP, Mate Bilobrk - zapovjednik ATJ Lučko i načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Svečanosti su nazočili i tadašnji pripadnici Specijalne jedinice policije, koji su tijekom Domovinskog rata dali nesebičan doprinos i obol stvaranju neovisne nam Domovine i oni su nam podsjetnik na nemjerljivu ulogu policije u  stvaranju  i obrani svoje države.

Molitvu i odrješenje  na groblju predvodio je don Ivo Topalović, vojni kapelan kapelanije Sv. Gabrijel arkanđeo.
 
                                                                                                                                                                                                                                                             Naši Poskoci
 
Prvi su onda bili, prvi su domovini mladost svoju poklonili.
Prvi za slobodu njenu ustali. Prvi na branik njezin stali.
Prvi su pali... PRVI za Hrvatsku  krv svoju prolili..umirali
Ko od zlata su bili, kad dani su bili dugi , a noći još duže
Svjetlost u  hrvatskoj tami , kad bili smo napušteni  kad bili smo sami
Neka ih se potomci sjećaju, neka misao njihova traje
Nek oni Hrvati koji ni rođeni nisu od tih duša uče
Kako se  za Hrvatsku živi, kako se za nju daje
Odajući na taj naćin počast ljudima što revnosno su i časno nosili križ preteški križ ove Nacije
Jer dok je Poskoka biće i Kroacije.
legenda o  njima i danas traje. I to zlato sja, za sva vremena hrvatska.

 
                                                                                                                     Ivica Matešić- Jeremija

 

Stranica