Obilježena 29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93

  • Slika /2022/VRO MASLENICA/22.01.6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu obilježavanja 29. obljetnice mnogobrojna izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence na gradskom groblju i spomen obilježjima na zadarskom području, a zadarskim ulicama je u upriličen veličanstveni mimohod ratnih zastava vojske i policije te je služena misa za Domovinu

Foto: PU zadarska

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske i policije. Uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske te je pokazana spremnost hrvatskih snaga za oslobađanje okupiranog teritorija.
 
U spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica Gradske glazbe, a mnogobrojna izaslanstva su odala počast poginulim braniteljima i položila vijence na zadarskom Gradskom groblju te spomen obilježjima Domovinskog rata na zadarskom području.
 
Povodom obilježavanja ove, za zadarski kraj posebno važne operacije u Domovinskom ratu, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno gotovo stotinu kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Zadru kod Središnjeg križa na Gradskom groblju i kod spomen obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci. 

U zadarskoj uvali Jazine, kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke održan je prigodan komemorativni program u sklopu kojeg su u znak sjećanja na sve poginule položene i ruže.  Komemorativni program uveličali su Orkestar Oružanih snaga RH, klapa Sveti Juraj i klapa Sveti Mihovil.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva državnog vrha, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH pukovnik Mladen Fuzul, izaslanici Hrvatskog sabora, saborski zastupnici Rade Šimičević i Grozdana Perić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade RH, kojem su s pridružila izaslanstva Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i Oružanih snaga RH. Vijence su potom položili i župan Zadarske županije s izaslanstvom, gradonačelnik Grada Zadra i predstavnici ratnih postrojbi iz Domovinskog rata i Udruga hrvatskih branitelja.

Ulicama gradskog središta upriličen je veličanstveni mimohod ratnih zastava vojske i policije, nakon čega su sudionici prisustvovali svetoj misi u crkvi Sv. Šime, koju je predvodio don Ivo Topalović.
 
Nadalje, mnogobrojna izaslanstva i predstavnici udruga te članovi obitelji potom su položili vijence u Kašiću na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune, u Islamu latinskom položen je vijenac i zapaljene su svijeće na spomen obilježju 4. gardijske brigade “Pauci”, te kod Masleničkog mosta na spomen obilježju Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93.
 
Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježjima diljem županije, misno slavlje održano je u crkvi sv. Frane u Podpragu, koje je svojim nastupom uveličala policijska klapa Sveti Mihovil.
                                        
 
Vojno-redarstvena operacija Maslenica je oslobodilačka operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske  i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH. Vojna je akcija planirana i izvedena u siječnju 1993. godine, dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993.godine u 6 sati ujutro.
Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruča. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. Pripremana u najvećoj tajnosti, uspješno je okončana i u najkraćem roku je neprijatelj potisnut;  oslobođene su važne strateške točke u zadarskom zaleđu i na Velebitu i ono najvažnije -
Zadar je ponovno postao prometna veza između sjevera i juga Hrvatske.


Stranica