Obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica ´93

  • Slika /PU_ZD/godišnjice/VRO Maslenica 21, nasl.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zadru je danas obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica ´93, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatske vojske

Foto: PU zadarska

U Zadru je danas obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica ´93, jedne od prvih velikih oslobodilačkih akcija Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatske vojske.
 
Taj povijesni 22. siječnja 1993. godine označio je prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata, kada je u samo 72 sata oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, a uspjeh hrvatskih postrojbi u VRO Maslenica omogućio je ponovno cestovno povezivanje sjeverne i južne Hrvatske.
 
Sjećanje na teške i ponosne dane tijekom ove veličanstvene akcije je prigoda za odavanje počasti svima onima koji su nesebično darovali najvrjednije što su imali, svoje živote, za slobodu naše Domovine, stoga je obilježavanje započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru kao i na spomen obilježjima diljem županije.

U spomen na poginule branitelje, u 08,30 sati  kod Središnjeg križa na gradskom groblju Zadar zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su dr. sc. Dragan Lozančić - izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, ministar obrane dr. sc Mario Banožić - izaslanik predsjednika Vlade RH i g. Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.
Izaslanstvu državnog vrha su se pridružili: Darko Nekić, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja, Šime Mršić, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OSRH i Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

U izaslanstvu MUP-a i Ravnateljstva policije, pored zamjenika glavnog ravnatelja policije Željka Prše, u obilježavanju vojno-redarstvene akcije u Zadru sudjelovali su i Alen Klabot, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije, zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk, zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, Marinko Marijanović, zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka te načelnik PU zadarske Anton Dražina i načelnik PU ličko-senjske Zoran Zdunić.
 
Vijence su na Gradskom groblju položili i predstavnici obitelji poginulih branitelja, hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su župan Zadarske županije i gradonačelnik Grada Zadra s izaslanstvom. Nakon polaganja vijenaca, uslijedio je mirozov te molitva odrješenja.

Povorka se s groblja uputila prema spomen obilježju 3. bojne „Imotski sokolovi“ 4. gardijske brigade „Pauci“ u ulici Ante Starčevića, gdje je položen lovorov vijenac te su upaljene svijeće,  a potom je program nastavljen kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine.
 
Kod spomenika svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu - Kocke, uz svečani postroj i zastave upriličen je kratak prigodan program uz sudjelovanje klape HRM „Sveti Juraj“ koja je na početku izvela himnu te uveličala program svojim klapskim izvedbama.
Prije nego su čelnici izaslanstava uz zvuke pjesme "Zemljo moja" simbolično položili 28 ruža na spomen obilježje, uzvanicima je pročitana povjesnica VRO Maslenica te prigodni stihovi. 
 
Sveta misa zadušnica služena je u 10 sati u zadarskoj katedrali Sv. Stošije.
 
Potom se ovogodišnje obilježavanje obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica 93., nastavilo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću.
Podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, odana je počast poginulim pripadnicima treće gardijske brigade "Kune", ali i svima onima koji su sudjelovali u ovoj oslobodilačkoj operaciji.

Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno kao i svake godine položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja 4. gardijske brigade „Pauci“ kod Zelenog hrasta, u Islamu Latinskom.  Ove godine  je polaganju prethodilo otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću.
Na kraju su poleženi vijenci i zapaljene svijeće i kod spomen obilježja Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica, postavljenom na sjevernoj strani Masleničkog mosta.
 
Program obilježavanja na području Zadarske županije odvijao se sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite u izmijenjenom obliku te je ove godine izostao tradicionalni mimohod pripadnika OSRH-a i MUP-a s ratnim zastavama ulicama Zadra, od Branimirove obale do crkve sv. Šime na Poluotoku.
 
 

Stranica