Obilježavanja 30. obljetnice Dana sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

  • Slika /2021/ŠKABRNJA 21/ŠKABRNJA 4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Komemorativnim programom i kolonom sjećanja, jutros je u Škabrnji započelo obilježavanje 30. godišnjice napada na ovo ravnokotarsko mjesto

Foto: PU zadarska

Nakon što je na ulazu u Škabrnju-Ambar održan komemorativni program, svi koji su došli odati počast braniteljima i civilima poginulim na današnji dan, uputili su se u koloni sjećanja do spomen obilježja masovne grobnice u središtu Škabrnje gdje su zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položili predstavnici Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 11 sati održano je koncelebrirano misno slavlje za žrtve Škabrnje koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a potom je u 12 sati  s Trga dr. Franje Tuđmana krenuo mimohod Put sjećanja „Korak po korak“  do Centralnoga križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.

Ispred spomen obilježja pročitana su imena stradalih, dok su djeca za svaku žrtvu, položili ružu, nakon čega su zajednički vijenac položili obitelji poginulih branitelja i civilnih žrtava i predstavnici koordinacije svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije.

Vijence i svijeće na središnjem križu na mjesnom groblju položilo je izaslanstavo Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH, izaslanstva Oružanih snaga RH te Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. 

Također vijence su položila i izaslanstva Općine Škabrnja, Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a te zajednički vijenac Županija, Gradova i Općina te ratnih postrojbi koje su ratovale na području Škabrnje.




 

Stranica