Novinarima predstavljen projekt irske i hrvatske policije

Slika PU_ZD/presica IPA projekt.JPG

Jučer je u Policijskoj upravi zadarskoj, na konferenciji za novinare predstavljen projekt Jačanja kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja djece te pružanja pomoći ranjivim žtrvama kriminaliteta. Na konferenciji za medije više o projektu

Foto: PU zadarska

 Jučer je u Policijskoj upravi zadarskoj, na konferenciji za novinare predstavljen projekt  Jačanja kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja djece te pružanja pomoći ranjivim žtrvama kriminaliteta. Na konferenciji za medije više o projektu rekli su Ljiljana Gašperov Dujmović, voditeljica grupe za maloljetničku delinkvenciju PU zadarske, Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delikvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji u UKP-u te dr. Andrew Bailey, stalni twining savjetnik Projekta u ime zemalje članice EU te Austin Hunter, medijski savjetnik.

Gašperov Dujmović iznijela je statističke podatke o ukupnom broju seksualnih delikata na štetu djece i maloljtnika u Hrvatskoj i na području Zadarske županije u posljednjih pet godina, pri čemu je naglašeno kako Zadar ne odudara od prosjeka te da je u ovoj godini bilo 75 takvih dijela, od čega je najviše bilo bludnih radnji.

Posebno je napomenula važnost medija u prenošenju vijesti, kako žrtve ne bi bile sekundarno viktimizirane.

Renata Odeljan istaknula je kako je pola sredstava u iznosu od 800 tisuća eura uloženo u suradnju i edukaciju, dok je s drugom polovinom opremljeno 45 prostorija za ispitivanje djece žrtava diljem Hrvatske, od čega jedna i u Zadru. Ono što žele postići je da djeca koja su bile žrtve zlostavljanja svoju tešku priču, koju često ponovno proživljavaju, ne moraju ponavljati po nekoliko puta.
-Primarni cilj ovoga projekta je rješavanje problema i kroz ovaj projekt inzistiramo na izmjeni Zakona o kaznenom postupku.

D. Bailey je rekao nešto više o svim postupcima u projektu te je kao najveći problem istaknuo to što u većini slučajeva zločini prođu neprijavljeno. Naime, prema nekim podacima samo 10 posto slučajeva zlostavljanja bude prijavljeno.

 Nakon konferencije novinari su obišli i prostorije uređene sredstvima iz ovog projekta



Stranica