Neovlašteno iskapali arheološki lokalitet gradine

Slika /2022/POLICIJA/policija natpis.jpg

Zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra, protiv osumnjičenih  je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava 

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zadarske u suradnji s Policijskim upravama ličko-senjskom i primorsko-goranskom dovršili su kriminalističko istraživanje i kazneno prijavili dvojicu muškaraca osumnjičenih da su  neovlašteno obavljali istraživačke radove na arheološkom lokalitetu gradine u katastarskoj općini Posedarje.

Tako se dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 47 i 19 godina sumnjiči da su u svibnju 2022.godine neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na lokalitetu Lergova gradina, zaštićenog arheološkog dobra upisanog u registar kultutnih dobara Republike Hrvatske.
Neovlaštena iskapanja, protivno zabrani i bez odobrenja nadležnog tijela su obavljali uz uporabu metal detektora i lopata.
 
Nakon kriminalističkog istraživanja protiv obojice mjerodavnome državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra.

Stranica