Nastavak provođenja preventivnih aktivnosti u školama

  • Slika /2024/PREVENCIJA/2.jpg
  • Slika
  • Slika

Uz provedene preventivne projekte, učenici su upoznati i s preventivnom kampanjom WEB HEROJ

Foto: PU zadarska

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske su tijekom prošlog tjedna u osnovnim školama Šimuna Kozičića Benje u Zadru i Petar Zoranić Nin s područnom školom u Vrsima, te u Srednjoj školi Stanka Ožanića u Zadru, održali predavanja iz nacionalnog preventivnog projekta Zdrav za 5, usmjerenog na prevenciju ovisnosti o alkoholu, opojnim drogama i kockanju, kao i lokalnog preventivnog projekta Sigurno ponašanje djece na internetu, s ciljem sprječavanja svih oblika nasilja s posebnim osvrtom na sprječavanje vršnjačkog nasilja putem modernih tehnologija tzv. Cyberbullying među djecom i mladima te na važnost prijavljivanja svake vrste nasilja.

Uz navedene preventivne projekte, učenici su upoznati i s preventivnom kampanjom Web heroj kojoj je cilj što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Riječ je o različitim vrstama prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično.

Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Učenici su također upoznati i s kampanjom Postani policajac, odnosno s uvjetima i načinima školovanja za zanimanje policijskog službenika.

Policijski službenici u slijedećem razdoblju nastavljaju s preventivnim aktivnostima u cilju zaštite građana od kibernetičkih prijevara te savjetovanju o samozaštitnom ponašanju.

 



Stranica