Nastavak projekta "Zdrav za 5"

Slika PU_ZD/Predavanja/zz5 nas.JPG

Foto: PU zadarska

  Danas je u Obrtničkoj školi „Gojka Matuline“ u Zadru, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje te Službe prevencije Ravnateljstva policije, a u sklopu provedbe komponente III. preventivnog projekta „Zdrav za 5“, održavana pripremna radionica namijenjena stručnim suradnicima u nastavi.

Cilj radionica je priprema stručnih suradnika za neposredan rad sa učenicima VIII., I. i II. razreda srednjih škola, u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću.

U pripremi stručnih suradnika i upoznavanju s ciljevima i svrhom Projekta Zdrav za 5, sudjeluju stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Ministarstva zdravlja te Službe prevencije Ravnateljstva policije.

10. veljače 2014. godine, ministri zdravlja, zaštite okoliša i prirode, unutarnjih poslova te znanosti, obrazovanja i sporta potpisali su zajednički Sporazum o suradnji u provedbi preventivnog projekta „Zdrav za 5“ za školsku godinu 2013./2014. U odnosu na onaj iz 2012./2013., novina ovog Sporazuma je da se njime u Projekt priključilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Nadležna Agencija za odgoj i obrazovanje uvrstila je nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ u curriculum Zdravstvenog odgoja odnosno Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, modul Prevencija ovisnosti.

U provedbu zdravstvenog dijela projekta „Zdrav za 5“ točnije u neposredan rad sa učenicima, pored djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo, uključili su se stručni suradnici u nastavi čime je Projekt dobio na dodanoj vrijednosti

Preventivni projekt „Zdrav za 5“ provodi se drugu školsku godinu za redom, točnije od listopada 2012. Godine. U prvoj godini provedbe, edukativnim aktivnostima bilo je obuhvaćeno gotovo 14 tisuća učenika VIII., I. i II. razreda srednjih škola diljem Hrvatske

Preventivni projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti te zlouporabe alkohola, droga, igara na sreću, jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša te općenito jačanje međusektorske suradnje.

U provedbi Projekta u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske, osim djelatnika županijskih zavoda za javno zdravstvo i stručnih suradnika u nastavi, sudjeluju policijski službenici za prevenciju policijskih uprava.

Policijski službenici za prevenciju, zajedno s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo zadarske županije tijekom tekuće školske godine održali su predavanja u 36 osnovnih i 20 srednjih škola, na temu prevencije zlouporabe alkohola, opojnih droga i igara na sreću, kojima je obuhvaćeno preko 3120 djece, a do kraja školske godine obuhvatiti će se gotovo 100 % ciljane skupine.

Tijekom prošle školske godine 2012/2013 zadarski učenici anketirani su (515 učenika osmih razreda osnovne i prvih i drugih razreda srednje škole) o njihovim stavovima i ponašanjima u svezi konzumacije alkohola i droga te igara na sreću. Rezultati tih anketa pokazuju izrazitu potrebu za podizanjem razine  informiranosti i znanja o štetnosti i kažnjivosti ovakvih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, kao i za jačanjem asertivnih stavova kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima.

-          70% učenika je jednom ili više puta konzumiralo alkohol

-          30 % ih je u posljednjih mjesec dana konzumiralo alkohol

-          10 % učenika prvih razreda je uzelo marihuanu ili hašiš  barem jednom u životu

-          6 % u posljednjih mjesec dana (prosjek RH – 6%)

-          S ecstasy-em je eksperimentiralo manje od 1 % ispitanih učenika ( prosjek RH-3%)

-          21 % anketiranih učenika 1.razreda je jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala (inhalati) (prosjek u RH-27 %)

-          8 % ih je udisalo inhalate u posljednjih mjesec dana ( prosjek u RH 10 %)

-          Gotovo polovica anketiranih učenika 2.-ih razreda se kockalo ili kladilo barem jednom u životu (46%) - prednjače dječaci, njih 76%

-          U posljednjih 30 dana kockalo se ili kladilo gotovo 28 % ispitanih učenika (prosjek RH-25%)

Znakovi koji mogu ukazivati na ovisnosti:

            - Promjene u ponašanju - napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje pričanja o novim prijateljima, posjedovanje veće količine novca, učestala i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajnovitost, ljutnja i izbjegavanje razgovora o drogama, smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, smanjen interes za prijašnje aktivnosti i hobije, izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom

- Opadanje školskog uspjeha - naglo popuštanje u svim predmetima, česti neopravdani izostanci, nemotiviranost za ispunjavanje školskih obveza

- Fizički znakovi - teškoće u pamćenju i koncentraciji, slaba koordinacija pokreta, nepovezan i nejasan govor, nezdrav izgled, zapuštanje osobne higijene, crvenilo očiju, izrazito proširene ili izrazito sužene zjenice, poremećaji ritma hranjenja i spavanja, gubitak tjelesne težine, posjedovanje pribora kao što su: rizle, lule, ampule i male bočice, kapi za oči, šprice i igle, nagorjele žlice i čepovi boca,

smotuljci vate i sl., posjedovanje droga: suho lišće, sjemenke, nepoznate biljke u loncima ili na balkonu, različite vrste tableta, bijeli do smeđi prah, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića i sl.

Činjenice za djecu/mlade i roditelje:

- Jedina prava prevencija ovisnosti je ne uzimanje sredstava ovisnosti

- Točnim informacijama i znanjem može se boriti protiv zabluda o ovisnostima

- Liječenje ovisnika je najbolja sekundarna prevencija ovisnosti

- Alkohol oštećuje zdravlje čovjeka, a posebno mladih

- Alkohol narušava obiteljske i radne odnose, donosi materijalnu propast cijeloj obitelji

- Alkohol skraćuje životni vijek čovjeka

- Alkoholizam je ovisnost, a ovisnost je bolest

- Alkoholizam se može i mora liječiti



Stranica