Najava akcije Pješak

Slika PU_ZD/auto_policija06.jpg

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar, dana 08. prosinca u vremenu od 08.00 do 13.00 sati, na užem dijelu grada Zadra provodit će akciju "Pješak". Planirane aktivnosti usmjerene su prvenstveno na vozače u pogledu nepoštivanja obveze prema pješacima,


Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje prometne policije Zadar, dana 08. prosinca u vremenu od 08.00 do 13.00 sati, na užem dijelu grada Zadra provodit će akciju "Pješak".

Planirane aktivnosti usmjerene su prvenstveno na vozače u pogledu nepoštivanja obveze prema pješacima, kao i na pješake, kako odrasle tako i djecu, u pogledu poštivanja pravila kretanja i korištenja površina namijenjenih pješacima te ostale prekršaje koji dovode do prometnih nesreća.

Upravo takve prometne nesreće tipa naleta motornog vozila na pješake, predstavljaju najteže prometne nesreće, s najtežim posljedicama.

Tako se u prvih 11 mjeseci ove godine, u zoni odgovornosti PU zadarske, dogodila 61 prometna nesreća "naletom na pješka", u kojima je stradalo ukupno 67 pješaka, od čega je 1 osoba smrtno stradala, 19 pješaka zadobilo je teške i 47 lakše tjelesne ozljede.

 

Najčešća okolnost koja prethodi događanju prometnih nesreća, a počinjenih od strane vozača, je neprilagođena i nepropisna brzina, nepropisna vožnja unazad, te nepropisno okretanje, dok je od strane pješaka najčešći uzročnik nekorištenje obilježenih pješačkih prijelaza, odnosno kretanje pješaka kolnikom u noćnim uvjetima bez reflektirajućih dijelova odjeće.

Stoga upućujemo apel svim vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a pješake na korištenje površina koje su njima namijenjene, te posebno naglašavamo potrebu i obvezu korištenja bilo kojeg izvora svjetlosti ili odjeće s reflektirajućim materijalom prilikom kretanja noću.



Stranica