Najava akcije „Mladi vozači – alkohol - droga“

Slika /2022/POLICIJA/alkotest.jpg

Tijekom pojačanog nadzora vozila i vozača, posebna pozornost će biti usmjerena prema vozačima koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga te mladim vozačima

Foto. Ilustracija
 
Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola kao i mladi vozači, te broj osoba stradalih u tim nesrećama i time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14. (subota) do 15. svibnja (nedjelja) na području Policijske uprave zadarske provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola/droga i mladih vozača.

Tijekom pojačanog nadzora vozila i vozača, posebna pozornost će biti usmjerena prema vozačima koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga (čl.199 st.5,6,7,8, čl.199 st.9 i čl.282 st.9. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa), zatim na prekršaj upravljanja vozilima za vrijeme zabrane (čl.289 st.4), prekršaj upravljanja vozilima prije stjecanja prava na upravljanje (čl.216 st.3), te prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilima i vozilima kojima je istekao rok važenja prometne dozvole.
 
Analizom stanja sigurnosti na području Policijske uprave zadarske za mjesec travanj 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, razvidno je povećanje u ukupnom broju prometnih nesreća za 18,3%, dok je smanjen broj smrtno stradalih osoba za 100%, smanjen broj teško ozlijeđenih osoba za 66,7% te je smanjen broj lakše ozlijeđenih osoba za 50%.
 
U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa, a posebnu pozornost posvetiti će mladim vozačima.

Stranica