Na području Obrovca policijski službenici u kući otkrili laboratorij za umjetni uzgoj marihuane

Slika /PU_ZD/vijesti/indor 18 5.jpg

Policijski službenici kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela  „Nedozvoljena  proizvodnja i promet drogama“, „Krađa“  kao i  kaznenog djela „Prijetnja“, počinjenog na štetu 56-godišnjaka te kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijetnja“, također na štetu  56-godišnjaka

Foto: Ilustracija

Naime, obojica osumnjičenih su 5. lipnja 2021. godine na području Obrovca, prišli oštećenom, te mu uputili ozbiljne prijetnje, a sve zbog ranije neriješenih nesuglasica, nakon čega su se udaljili. Upućene prijetnje su kod oštećenog izazvale strah za  njegov život i život članova obitelji, te je događaj prijavio policiji.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je osumnjičeni 53-godišnjak, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga s ciljem proizvodnje i preprodaje marihuane u kući u kojoj boravi na obrovačkom području, uporabom uređaja za emitiranje svjetlosti te uređaja za ventilaciju stvorio uvjete za umjetni uzgoj bilja u kojima je sadio marihuanu te ju, sumnja se dalje preprodavao. Pretragom kuće pronađen je potpuno opremljen laboratorij za unutarnji uzgoj marihuane (tzv. indoor uzgoj), opremljen s dva digitalna uređaja za regulaciju temperature i vlažnosti, ventilatorom, reflektorima za rasvjetu s pripadajućim transformatorima,  digitalna vremenska stanica za regulaciju svjetlosti, sustavom za navodnjavanje te plastične posude u kojima se nalazilo zasađeno 294 komada stabljika visine do 10 centimetara, koje svojim karakteristikama ukazuju da se radi o opojnoj drogi marihuani.

Osim toga kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno, kako se za potrebe rada spomenutog laboratorija, neovlašteno spojio na naponski kabel na način kojim je izbjegao evidentiranje potrošnje električne energije.

Nadalje, pretragom kuće koju koristi osumnjičeni 65-godišnjak pronađena je zračna puška koju je nelegalno posjedovao. Puška mu je oduzeta, a nadležnom prekršajnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju i posjedovanju oružja građana, podnosi se Optužni prijedlog.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja obojica su predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave, dok su kaznene prijave podnijete Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. 
 

Stranica