Mjesec borbe protiv ovisnosti - održana predavanja po školama

Slika PU_ZD/droga-predavanja.nasl.jpg

Foto: Pu zadarska

Mjesec borbe protiv ovisnosti  - 15.studeni do 15.prosinca

 Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti policijski službenici za prevenciju, policijski službenici Odsjeka kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske i djelatnici Službe za prevenciju i izvanbolničko lijećenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar održali su predavanja za roditelje učenika četiri osnovne škole i to : OŠ Privlaka, OŠ Smiljevac, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Zadarski otoci.

Naime, Ured za suzbijanje zlouporabe droga  Vlade RH donio je Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno obrazovnom sustavu te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje od 2010. do 2014. godine,  kojim se osobita pozornost posvećuje razvijanju sustava prevencije ovisnosti među djecom i mladima, pri čemu važnu ulogu imaju programi primarne prevencije usmjereni na opću populaciju djece i mladih, njihove obitelji, nastavnike, učitelje i ostale.

 

 

Tako su i ova predavanja održana s ciljem upoznavanja roditelja i nastavnika o opasnostima koja mogu proizaći iz eksperimentiranja s opojnim drogama, načinima ranog detektiranja rizičnih skupina djece, kao i ranog otkrivanja konzumenata droga. Također se s roditeljima razgovaralo o važnosti komunikacije i učenja djece socijalnim vještinama,  zdrave obitelji kao najvažnije prevencije, kao i službama kojima se mogu obratiti za pomoć.

 

Prezentirani su i statistički pokazatelji kaznenih djela Zlouporabe opojnih droga na području Policijske uprave zadarske, s posebnim osvrtom na maloljetnike i mlađe punoljetnike kao počinitelje.

 

 

 

Tako je istaknut podatak da su maloljetnici 2010.g. počinili 13 ovakvih kaznenih djela ili 44,4 % više nego prethodne, 2009.g.(9), dok su u prvih 11 mjeseci ove godine počinili 20 ili 100 % više kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine (10).

Isto tako, zanimljiv je podatak da od svih kaznenih djela koja su mlađi punoljetnici (18-21godine) počinili tijekom prošle 2010.g., najveći postotak (cca 15%) ih otpada upravo na Zlouporabu opojnih droga.  

 

Nakon održanih predavanja predstavnici škola izrazili su potrebu za nastavkom ovakve suradnje, a posebice multidisciplinarnog pristupa ovoj problematici, kao najvažnijem načinu prevencije svih vrsta ovisnosti.



Stranica