"MIR i DOBRO" - najava ovogodišnje akcije

  • Slika /PU_ZD/slike/P37.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"MIR i DOBRO" - konferencija za novinare u PU zadarskoj, najava ovogodišnje akcije te savjeti za mirne i sigurne blagdane

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave zadarske, u vremenu od 13. prosinca 2019. godine do 08. siječnja 2020. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“.
 
Cilj akcije je  upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana.
 
Naime, sigurnost je jedan od naših brendova i uvjet za dolazak naših gostiju, a kako bi predstojeći božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se održala opća sigurnost građana  te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira danas smo kroz interakciju lokalne zajednice, policije i drugih službi usmjerili zajedničku odgovornost pri stvaranju sigurnog okruženja. Na konferenciji su sudjelovali  predstavnici Policijske uprave zadarske Božidar Budiša, voditelj Službe policije i Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika te Boris Jović, zapovjednik Vatrogasne zajednice zadarske županije, dr. Robert Karlo voditelj Odjela za opću i dječju kirurgiju Opće bolnice Zadar  i  Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra.
Voditelj Službe policije g. Budiša uvodno je govorio o značaju i ciljevima ove  akcije,  ukaza na vrste pirotehničkih sredstva i njihovo korištenje, a posebno se osvrnuo na opasnosti kod nestručne i nepropisne uporabe pirotehnike. Naveo je da provođenje ove akcije do sad dalo dobre rezultat, odnosno sve je manje ozlijeđenih osoba. Boris Jović, zapovjednik VZZŽ istaknuo da je strogo zabranjeno korištenje pirotehnike u zatvorenim prostorima te uputio apel vozačima da prilikom parkiranja svojih vozila paze na pristupne puteve zgradama vatrogasnim vozilima i putevima za evakuaciju. Također je savjetovao građane da se upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora te da se prilikom ukrašavanja ne koristi neispravna božićna rasvjeta.
O mogućim posljedicama kao i vrstama ozljeda nastalih od nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvima upoznao nas je dr. Karlo. Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra naglasio je kako važnost sigurnosti kao elementa turističke ponude naše destinacije jer u navedeno vrijeme u gradu na javnim mjestima održati će se veliki broj manifestacija uz pružanje ugostiteljskih usluga na kojima će se tijekom dana, a posebno u večernjim satima okupljati veliki broj građana.
Policijska uprava zadarska tijekom cijele godine provodi različite preventivne aktivnosti pa tako i Nacionalnu preventivnu kampanju Manje oružja, manje tragedija. O samoj kampanji i njenim rezultatima obratila se  Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske. Nakon čega je g. Budiša osvrnuo na aktivnosti koje policija provodi u prometu u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na cestama te iznio statističke pokazatelje za prvih jedanaest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu.
Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama u zoni odgovornosti ove PU i usporedbom za jedanaest mjeseci prošle i ove godine, razvidno je smanjenje u ukupnom broju prometnih nesreća za 16,1%, smanjenje broja smrtno stradalih osoba za 56,3%, smanjenje broja teže ozlijeđenih osoba za 20,1%, te smanjenje broja lako ozlijeđenih osoba za 13,8%.
 
Policijska uprava zadarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.
Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju.
Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici, koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.


Uoči početka ovogodišnje akcije „Mir i dobro“, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH donosi Vam savjete za mirne i sigurne blagdane OVDJE

Stranica