Ministar u Zadru potpisao sporazum o sufinanciranju uređenja novih policijskih prostorija

Slika PU_ZD/suradnja/spor 18 nas.jpg

Foto: PU zadarska

Danas je u sjedištu Policijske uprave zadarske, u Policijskom centru Franko Lisica u Zadru, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u ime MUP-a, potpisao Sporazum o sufinanciranju uređenja poslovnog prostora sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem.

Ovim sporazumom omogućiti će se dovršetak zgrade I policijske postaje Zadar, u Ulici Stjepana Radića u Zadru. U obnovljenu zgradu preseliti će postaja koja je do sada smještena u zgradi u vlasništvu Ministarstva pravosuđa na Poluotoku. Time će se omogućiti veća efikasnost i operativnost policije, a istovremeno sudu omogućiti korištenje većeg prostora.

Prilikom potpisivanja ministar Božinović naglasio je kako je njegova  zadaća je hrvatskoj policiji osigurati - apsolutno sve što je potrebno kako bi ona u svom poslu očuvanja javnog reda, mira i sigurnosti bila što djelotvornija.

Također je naglasio kako je Ministarstvo započelo pregovore s brojnim lokalnim jedinicama, temeljem kojih su  tijekom ove godine, vrlo uspješno i na obostrano zadovoljstvo, potpisani sporazumi o suradnji na poboljšanju radnih i smještajnih uvjeta policijskih službenika.

Pri tom je kazao: „ Ovim Sporazumom dio zgrade Županijskog suda, kojeg koristi policija, vraća se Ministarstvu pravosuđa, dok će se I. Policijska postaja Zadar u bivši vojni kompleks Stjepan Radić preseliti nakon potpune adaptacije. Uređenje dijela zgrade u kompleksu Stjepan Radić, koji je dodijeljen MUP-u, procijenjeno je na 6 milijuna kuna, u čemu Grad Zadar participira s milijun kuna, a Zadarska županija sa 600 tisuća kuna.“

Također je pojasnio kako je Ministarstvo dosad, u okviru suradnje o sufinanciranju uređenja poslovnih prostora, s jedinicama lokalne uprave i samouprave sklopilo sporazume ukupne vrijednosti 8.345.000 kuna. Zahvalio se partnerima, Zadarskoj županiji i Gradu Zadru: „Današnje svečano potpisivanje sporazuma točka je nai, proizišla iz intenzivnogikonstruktivnogkontakta s Ministarstvom pravosuđa, Gradom Zadrom i Županijom zadarskom, na čemu im ovom prilikom zahvaljujem.“

Na kraju je zaključio kako ulaganjem u objekte u kojima policija radi svoj posao, želimo postići ekonomsku isplativost i veću funkcionalnost za specifične potrebe policije, jer hrvatska policija baš svugdje na terenu, u svim policijskim upravama, a posebice policijskim postajama, treba biti podjednako kvalitetno opremljena i spremna odgovoriti suvremenim, sve zahtjevnijim sigurnosnim izazovima.

Potom, je u Stožeru za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone održana završna konferencija, na kojoj su uz ministra dr.sc. Davora Božinovića, pomoćnike ministra - Cvjetka Obradovića i Damira Truta, zamjenika glavnog ravnatelja policije Dražena Viteza, načelnika PU Antona Dražine, te župana i gradonačelnika nazočili i ravnatelj DUSZ – Dragan Lozančić, glavani vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, pročelnik HGSSS Vinko Prizmić, zamjenik ravnatelja VSOA-a i  načelnik Centra SOA Zadar te načelnici policijskih uprava od Istre do Dubrovnika, kao i mnogobrojni predstavnici medija.

U uvodnom obraćanju ministar je kazao:“ Ovogodišnju turističku sezonu obilježila je odlična međuinstitucionalna, ali i međunarodna policijska suradnja, što je direktno utjecalo na činjenicu koju danas, prije ulaženja u konkretne operativne pokazatelje, želim jasno i glasno istaknuti – ovogodišnja turistička sezona bila je u sigurnosnom smislu više nego povoljna.

Ta je činjenica za svaku pohvalu zbog suvremene sigurnosne problematike, zbog sve većeg broja turista iz stranih zemalja koji ljetuju kod nas, kao i zato što je, prema brojnim istraživanjima, sigurnost ocjenjena kao drugi kriterij temeljem kojega se bira mjesto za odmor. Svojim odgovornim radom hrvatska je policija još jednom potvrdila da je Republika Hrvatska sigurno mjesto za odmor, da je sigurnost naš brend, po kojem postajemo prepoznatljivi u svijetu."

Na kraju je dodao: "Takvom rezultatu sezone, doprinijelo je i osnivanje Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, kao jedinstvene točke rukovođenja policijskim poslovima, sa sjedištem u Policijskoj upravi zadarskoj. Stožer je radio od 16. lipnja do 15. rujna, u njemu je uz policiju bila i Gorska služba spašavanja, vatrogasci, predstavnici Ministarstva obrane i Državne uprave za zaštitu i spašavanje“.

Nakon toga je zamjenik glavnog ravnatelja policije – Dražen Vitez održao prezentaciju Sigurne turističke sezone 2018., s iscrpnim podacima o stanju sigurnosti tijekom turističke sezone na području Republike Hrvatske te statističkim pokazateljima sigurnosti, s posebnim osvrtom na izvrsne rezultate Policijske uprave zadarske kroz vrijeme turističke sezone.

U svom obraćanju župan Zadarske županije Božidar Longin je također izrazi zadovoljstvo stanjem sigurnosti na području koje pokriva zadarska policija, te naglasio iznimnu važnost kvalitetnog rada policije kao jamca sigurnosti, kao jednog od prepoznatljivih brendova našeg turizma.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, istakao je napore koje Grad Zadar ulaže u segmentu sigurnosti i materijalnoj pomoći policiji u svakodnevnom radu. Iskoristio je priliku čestitati Policijskoj upravi zadarskoj i svim njenim zaposlenicima  na njihovom kvalitetnom i predanom radu. Naglasio je kako će preseljenjem u nove prostorije, koje dijelom sufinancira i Grad Zadar, policajci raditi još kvalitetnije i savjesnije na korist svim našim sugrađanima.



Pisane vijesti