Manje oružja, manje tragedija i Mir i dobro u Pristegu

Slika PU_ZD/suradnja/momt 17 nas.jpg

Foto. PU zadarska

Hrvatski Centar za razminiranje i PU zadarska, Temeljem Strateškog plana MUP-a i drugih institucija u funkciji zaštite i spašavanja za razdoblje 2015. do 2017. i preventivne akcije MUP-a „Manje oružja, manje tragedija“ dana 15. prosinca 2017. godine, organizirali su aktivnosti u Osnovnoj školi Benkovac, Područnoj školi „Pristeg“ u Pristegu. 

            Predavanjima su prisustvovali svi učenici PŠ Pristeg, njihove učiteljice, učitelji, nastavnici i stručne službe Škole, a tijekom predavanja učenici su  informirani o opasnostima od ilegalnog oružja, zaostalih mina i ostalih minsko eksplozivnih sredstava.

            Djelatnici HCR-a učenicima su prezentirali koje opasnosti prijete od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava i važnosti poštivanja znakova opasnosti. Upoznali su učenike sa  područjima u RH koja su još uvijek zagađena minama, s naglaskom na ona područja na kojima se nalazi škola domaćin te su ih kroz kratki crtani film i kviz o „pronalasku uljeza-mina“ educirali o važnosti pravilnog postupanja u slučaju pronalaska sumnjivih predmeta.

            Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Službe policije PU zadarske izložili su školska vojna formacijska i improvizirana sredstva pa su učenici imali prilike uživo vidjeti sve ono o čemu im se prethodno govorilo. Veliku zainteresiranost, kao i obično, izazvao je policijski pas za protueksplozijsku zaštitu Rocky.

            Kroz strip radionicu pod nazivom „Izbacite uljeza“ Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika također su senzibilizirali učenike na opasnosti koje prijete od zaostalog oružja i minsko eksplozivnih sredstava.

            Educirani su o pravilima sigurnosti pri susretu s nepoznatim, potencijalno opasnim predmetima pronađenim u prirodi ili u zatvorenim prostorima, a kroz priče glavnih likova stripa brata i sestre Mirkeca i Mirne Znatiželjković (jabuka i kruška), gospođice Sigurnice (banana) i gospodina Povjerenka (grožđe).

            Prisutnima je skrenuta pozornost i na opasnosti koje prate korištenje pirotehničkih sredstava u okviru akcije „Mir i dobro“.

            Učenicima je skrenuta pozornost da njihova sigurnost i sigurnost njihovih bližnjih ovisi o njihovom ponašanju, te da trebaju shvatiti kako je „igranje“ s pirotehničkim sredstvima, pa i najobičnijim petardama, uvijek rizično.

Prisutnima su podijeljene brošure „Mir i dobro“ sa  savjetima  policije o sigurnosti, te brošure sa pravilima o sigurnom ponašanju u sklopu kampanje „Manje oružja manje tragedija“. Brošure su osigurane i za sve razrednike razrednih odjeljenja u OŠ Benkovac.

 

            I ovom prilikom pozivamo sve građane koji žele dragovoljno predati oružje da nazovu broj policije 192. Osigurati će im se anonimnost te će osposobljeni policijski službenici bez ispitivanja o podrijetlu i bez sankcija osigurati sigurno preuzimanje oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. 



Stranica