Korištenje sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača

Slika /2023/POLICIJA/328.jpg

Policija je ukupno kontrolirala 1 182 vozila i vozača te poduzela 405 prekršajnih mjera

Foto: PU zadarska

Proteklog vikenda, od 26 srpnja do 29. srpnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama policijski službenici u kontroli prometa su utvrdili ukupno 405 prekršaja od čega izdvajamo:
 
  •  22 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 
  •  53 prekršaj zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
  •  72 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  •  23 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Također su sankcionirali 2 vozača zbog prekršaja upravljanja prije položenog vozačkog ispita te 19 zbog prekršaja nenošenja zaštitne kacige.

Iz prometa je isključeno 26 vozača i 3 vozila. U tom vremenu dogodila se 31 prometna nesreća u kojima je jedna osoba teže te je jedna osoba lakše ozlijeđena.


Policija upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom - ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu.

Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće.

Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen uputama proizvođača.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 130 eura. Policija upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.

 

Stranica