Konferencija za medije: PROJEKT „SIGURNOST OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI“

Slika PU_ZD/sigurnost osoba treće dobi nasl.JPG


Foto: PU zadarska

Danas je u prostorijama Policijske uprave zadarske održana  konferencije za medije na kojoj su javnosti predstavljene preventivne aktivnosti u okviru projekta pod nazivom "Sigurnost osoba treće životne dobi".

Projekt su izradili policijski službenici za prevenciju ove PU, dok su  partneri u  projektu Županija zadarska, Matica umirovljenika zadarske županije i Centar za pomoć u kući Sv. Ante Benkovac.

Na konferenciji su pored policijskih službenika, Sandre Poljak Jurinčić, Ivane Marić te Franka Lilić, nazočili gospodin Josip Kraljić - pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, predsjednik Matice umirovljenika zadarske županije gdin Milivoj Dujelate tajnik Matice, gdin Marijan Nimac. 

Cilj ovog projekta je:

 - senzibilizacija javnosti za problematiku činjenja kaznenih djela, a posebice prijevara i drskih krađa na štetu osoba treće životne dobi,

- stvaranje osjećaja sigurnosti kod te populacije pa posljedično i smanjenje straha od kriminala.

Što se želi  postići:

  •  Bolja obučenost osoblja koje brine o starijim osobama ,
  • Stvaranje osjećaja odgovornosti kod osoba treće životne dobi za svoje vršnjake lošijeg zdravstvenog stanja i njihova edukacija
  • Educiranje što većeg broja osoba starije životne dobi o načinima samozaštite

U okviru projekta su planirane razne aktivnosti:

- Edukacija predstavnika podružnica Matice umirovljenika zadarske županije (15 podužnica)

- Predavanja / radionice za članove Matice i ostale pripadnike ovog dijela populacije

- Edukacija djelatnica Centra za pomoć i njegu u kući Sv. Ante Benkovac   (voditeljicu, 10 „gerontodomaćica“,  njegovateljicu, medicinsku sestru i pomoćno osoblje

- Izrada i distribucija brošura sa savjetima o samozaštitnom ponašanju

- Prezentacija u medijima

- U edukaciji će, pored policijskih službenika za prevenciju Ureda načelnika sudjelovati policijski službenik iz Odsjeka općeg kriminaliteta i policijski službenici za prometnu prevenciju PPRP Zadar i ostalih PP, kao i kontakt policajci.

 

Na konferenciji je predstavljena i brošura koja je tiskana ( sredstva osigurala Zadarska županija), a isto tako su pokazani najčešći modaliteti klasičnih prijevara, najčešći oblici dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja  te svi ostali faktori rizika kod osoba treće životne dobi.

Već za sutra je najavljeno prvo predavanje u prostorijama PU zadarske -  prva u nizu edukacija za predstavnike svih podružnica Matice umirovljenika  u Zadarskoj  županiji.



Stranica