Kampanja WEB HEROJ u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II u Zadru

  • Slika /2024/PREVENCIJA/prev. klasicna.jpg
  • Slika

Aktivnosti iz kampanje WEB HEROJ - Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba, kroz edukativna predavanja su provodili policijski službenici za prevenciju u suradnji sa  policijskim službenicima za kibernetičku sigurnost i digitalnu forenziku 

Foto: PU zadarska
 
U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II u Zadru proteklog tjedna su se provodile aktivnosti iz kampanje WEB HEROJ - Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba. Aktivnosti su provodili policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika  u suradnji sa  policijskim službenicima za kibernetičku sigurnost i digitalnu forenziku Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske i to kroz edukativna predavanja.

Učenici  trećih i četvrtih razreda educirani su o problematici kibernetičkog  kriminaliteta, a korišteni su promotivni materijali iz ove kampanje koja se provodi kroz projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ financiranog od strane Europske unije.
Prisutnima su prezentirani primjeri do sada prijavljenih vrsta kaznenih djela s obilježjima ove vrste kriminaliteta. Učenici, njihovi razrednici i stručni suradnici škole educirani su o načinima samozaštite kao i o važnosti prijavljivanja  policiji ukoliko postanu žrtvom kaznenog djela te o načinima prijave.

Policijska službenica za kibernetičku sigurnost objasnila je učenicima na koji način se izvršavaju prijevare s računima, koja su obilježja romantičnih prijevara, koji su znakovi da se moguće radi o direktorskoj ili investicijskoj  prijevari te kako se zaštiti od prijevare pri online kupnji.

Također su prezentirani i načini izvršenja mrežne krađe identiteta „Phishing“ odnosno  krađe identiteta SMS-om, a učenicima je ukazano i na „Smishing“  tj. oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.

Učenici su aktivno sudjelovali u predavanjima te su iskazali zanimanje za ovu problematiku.

Stranica