Internetska prijevara - upozorenje za građane

Slika /PU_ZD/slike/19-03-phishing-002.jpg

Ovom prilikom još jednom skrećemo pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te ih upozoravamo da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve kaznenog djela  

Foto: MUP RH

Jučer su policijski službenici Policijske postaje Biograd zaprimili prijavu 59-godišnje žene o internetskoj prijevari.
Naime, 59-godišnjakinja je tijekom mjeseca srpnja prošle godine putem interneta stupila u kontakt s osobom, koja se predstavila kao muškarac s iz Amerike, koji se trenutno nalazi u Afganistanu, te joj ponudio poslati veću količinu novca i zlata. Nakon toga mu je oštećena u više navrata na račune nepoznatih osoba iz raznih europskih zemalja uplatila više stotina tisuća kuna, nakon čega joj se osoba prestala javljati.  U tijeku je kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela prijevare.
 
Ovom prilikom još jednom skrećemo pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.
Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan je na poveznici https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.
 

Stranica