Građani, oprez! Prijavljene računalne prijevare pri trgovanju kriptovalutama

Slika /2024/prijevare kriptovalute.jpg

Više savjeta kako se zaštiti od različitih internetskih prijevara možete pronaći na web stranici „Web heroj“

Foto. Ilustracija

Zadarska policija je u posljednjim danima evidentirala kaznena djela računalne prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama.
Kaznenim djelima je oštećeno troje hrvatskih državljana sa zadarskog područja, koji su stupili u kontakt s nepoznatim osobama vezano za ulaganja u kriptovalute, a koje su im ponudile povrat/dobit uloženih novčanih sredstava te su pri tom u sva tri slučaja oštećene osobe na traženje dostavili svoje podatke bankovnog računa, nakon čega im je s računa podignut novac. Ukupna pričinjena materijalna šteta iznosi preko 45 tisuća eura.
 
Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima, a ovom prilikom još jednom pozivamo građane da budu vrlo oprezni u poslovanju s kriptovalutama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.
Naime, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti kao u ovim događajima ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga se dobro informirajte i potražite financijski savjet stručnih osoba prije nego što uložite novac.
 
Opisane računalne prijevare posljednjih su godina sve učestalije pa građane želimo još jednom savjetovati na koji način se mogu zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama:
  • Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada,
  • Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni. 
  • Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske. 
  • Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

Savjeti o samozaštiti

Najčešće prijevare u vezi s investicijama uključuju ponude za unosna ulaganja poput dionica, obveznica, kriptovaluta, plemenitih metala, stranih zemljišta ili alternativne energije.

KAKO PREPOZNATI UPOZORAVAJUĆE ZNAKOVE?
  • Primate učestale iznenadne pozive.
  • Obećavaju vam brzu i golemu dobit te vas uvjeravaju u sigurnost investicije.
  • Ponuda je dostupna samo na ograničeno vrijeme.
  • Uvjeravaju vas kako je ponuda dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima. 

ŠTO MOŽETE PODUZETI?
  • Uvijek zatražite nepristrani financijski savjet prije nego što uložite novac.
  • Odbijte iznenadne pozive o mogućnostima ulaganja.
  • Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju veliku dobit, zajamčen povrat ili sigurna ulaganja.
  • Ako ste već bili žrtva prijevare, prevaranti će vjerojatno pokušati ciljati na vas ponovno ili prodati vaše podatke drugim prevarantima, stoga budite na oprezu.
  • Ako primijetite nešto sumnjivo, obratite se policiji.

Više informacija i savjeta kako izbjeći investicijske prijevare mogu se pronaći u projektu MUP-a Web heroj-ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA
 
 

Stranica